Kuskittomaan älybussiin mahtuu 10 matkustajaa. (Kuva: Vantaan kaupunki)

Tulevana kesänä Vantaan asuntomessujen ja Kivistön juna-aseman väliä kulkevilla on tilaisuus liikkua messualueelle ja takaisin älybussilla, joka kulkee ilman kuljettajaa.

Robottibussin kokeilureitti on noin kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, joka on suljettu muulta liikenteeltä. Reitillä liikennöi yhteensä neljä älykästä pikkubussia.

– Robottibussiin mahtuu kerralla 10 matkustajaa. Bussien ajonopeus ei päätä huimaa, mutta näin varmistetaan turvallisuus, sillä osa matkustajista seisoo matkan ajan, Vantaan kaupunki tiedottaa.

Ilman kuljettajaa kulkevien sähköisten robottibussien kulkua seurataan messualueen päässä sijaitsevasta valvomosta. Jos bussin eteen tulee este, se pysähtyy havaitessaan sen. Robottibussi ei siis reagoi esteeseen väistämällä tai pelkästään vauhtia hidastamalla.

– Kuskitonta liikennettä ei ole Suomessa aikaisemmin kokeiltu tässä laajuudessa. Automaattiajamisen kehitys on huimaa ja Suomi haluaa olla kehityksen eturintamassa automaattiajamiseen varautumisessa ja sen mahdollisuuksien hyödyntämisessä sanoo Asta Tuominen Liikennevirastosta.

– Tällaiset kokeilut ovat hyvä tapa tuoda tulevaisuutta ihmisen lähelle jo tänään. CityMobil2-auto edustaa kuitenkin jo hyvin pitkälle vietyä automaatiota, johon yleisessä liikenteessä on vielä matkaa, kertoo.

Kokeilu on osa CityMobil2-hanketta, jossa tutkitaan kuskittomien pikkubussien käyttöä osana joukkoliikennettä. Hankkeen tavoitteena on esitellä älybusseja suurelle yleisölle sekä herättää mielenkiintoa kuskittomia ajoneuvoja kohtaan.

Vantaan lisäksi kokeilu on järjestetty Euroopassa kolmessa muussa kaupungissa: La Rochellessa, Lausannessa ja Oristanossa. Vantaan kaupungin kokeilun yhteistyökumppaneina ovat Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Uudenmaan liitto ja HSL.

Kuskiton bussikokeilu toteuttaa koko maakunnan kehitystä linjaavaa Uusimaa-ohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on älykäs ja sujuva joukkoliikenne.

– On erittäin mielenkiintoista saada tietää, miten tavalliset ihmiset suhtautuvat kuskittomalla bussilla liikkumiseen, sanoo puolestaan Anna Schirokoff liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Asuntomessut järjestetään Vantaalla 10.7.–9.8.2015.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *