Helsingin seudulla arvioidaan olevan 2 miljoonaa asukasta ja runsas miljoona työpaikkaa vuonna 2050. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK hyväksyi tiistaina omalta osaltaan Helsingin seudun maankäyttösuunnitelman 2050:n (MASU 2050) sekä Helsingin seudun asuntostrategian 2025. Suunnitelmat lähtevät nyt kuntiin hyväksyttäviksi.

HSYK:n puheenjohtajan Tatu Rauhamäen mukaan suunnitelmissa on vastattu Helsingin seudun päähaasteisiin eli riittämättömään asuntopolitiikkaan ja yhdyskuntarakenteen hajautumiseen.

Rauhamäki odottaa nyt kunnilta vahvaa sitoutumista suunnitelmiin.

– Kaikkien alueen kuntien on linjausten mukaan sitouduttava hyvin saavutettavien alueiden maankäytön tehostamiseen ja asuntostrategian toteuttamiseen. Tämä vaatii onnistuakseen uskallusta tehdä valintoja myös seudullisesta näkökulmasta, Rauhamäki sanoo Helsingin tiedotteessa.

2 miljoonaa asukasta vuonna 2050

Suunnitelmista tehtyjen vaikutusten arviointien mukaan seudulla olisi kiinnitettävä huomiota hyvin saavutettavien alueiden maankäytön tehostamiseen.

Keskeisenä näkemyksenä maankäyttösuunnitelmassa ja asuntostrategiassa on, että vuonna 2050 Helsingin seudulla asuisi kaksi miljoonaa ihmistä.

Tämä on mahdollista, jos kaikissa seudun kunnissa toteutuu tasainen yhden prosentin vuosittainen väestönkasvu ja koko seudun kasvu jatkuisi nykyisellä tasolla.

Seudun työpaikkojen määräksi vuoteen 2050 mennessä arvioidaan 1,05 miljoonaa työpaikkaa.

Neljäntoista kunnan yhteistoimintaelin

Helsingin seudun yhteistyökokous on neljäntoista Helsingin seudun kunnan johtavien luottamushenkilöiden yhteistoimintaelin.

Yhteistyöhön osallistuvat pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen sekä KUUMA-kunnat Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Mäntsälä Pornainen, Hyvinkää, Kirkkonummi, Vihti ja Sipoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *