Kuva: Talvivaara

Talvivaaran kaivokselle on löytymässä uusi omistaja. Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors LLP on solminut ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä.

Myös valtio on lähdössä mukaan yhtiöön omistamansa erityisyhtiö Terrafame Oy:n kautta. Valtion osuus uudesta kaivosyhtiöstä on 15 prosenttia. Osapuolet ovat solmineet asiaa koskevan investointisopimuksen. Kauppahinnan lisäksi Audley-konsortio ja Terrafame aikovat sijoittaa kaivoksen uudelleen käynnistämiseen 200 miljoonaa euroa. Kauppahintaa osapuolet eivät kerro julkisuuteen.

Avoimia asioita

Kaupan toteutuminen ja kaivostoiminnan uusi startti uusissa käsissä edellyttävät vielä tarvittavien viranomaislupien sekä sitovan rahoituksen varmistumista. Tavoitteena on, että järjestely toteutuu kesällä 2015.

-Toteutuessaan Audleyn kanssa allekirjoitetut sopimukset mahdollistavat kaivostoiminnan kehittämisen kannalta riittävän rahoituksen ja uuden osaamisen hankkimisen Talvivaaraan. Ne ovat myös edellytyksiä kaivoksen pitkäjänteiselle, ympäristön kannalta kestävälle ja taloudellisesti kannattavalle liiketoiminnalle, kauppa- ja teollisuusministeri Jan Vapaavuori arvioi.

Odotettu ratkaisu

Sotkamon kunnassa tieto uuden isännän mahdollisesta löytymisestä otettiin tyytyväisenä vastaan. Tälläkin hetkellä alueella on töissä vajaat 500 henkilöä, vaikka kaivos on pyörinyt vain puoliteholla.

-Kieli pitkällä tätä päätöstä on odotettu. Tämä on odotusten mukainen ja odotettu ratkaisu. Tämä oli erittäin positiivinen viesti tähän hetkeen, arvioi kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Lopullisen sopimuksen tiellä on kuitenkin vielä avoinna olevia asioita. Yksi sellainen on sopimuksessa mainitut viranomaisluvat, jotka käytännössä tarkoittanevat esimerkiksi kaivokselta Nuasjärveen suunnitellun puhdistettujen vesien purkuputken rakentamista.

Asiasta enemmän ministeriön sivulla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *