Turun Skanssin alueelle hahmotellaan uudentyyppistä matalalämpöistä kaukolämpöverkkoa, johon kiinteistöt voivat myös myydä lämpöä. (Kuva: Turku Energia)

Turku Energia ja VTT ovat sopineet yhteistyöstä Skanssin alueen uuteen energiaratkaisuun liittyvässä selvitystyössä. Turku Energia kehittää Skanssin alueelle Suomen ja Euroopankin mittapuussa uudenlaista matalalämpöistä kaukolämpöverkkoa, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen ja avoimen lämpökaupankäynnin.

Alueella toimivilla kiinteistöillä on mahdollisuus myydä tuottamaansa ylijäämälämpöä alueen kaukolämpöverkkoon. Ratkaisu mahdollistaa uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisen kaukolämmön tuotannossa.

Selvitystyö toteutetaan kevään 2015 aikana. VTT:n asiantuntijoilla on selvityksessä keskeinen rooli selvittää esimerkiksi sitä, miten tontinluovutuksessa voidaan varautua mahdollisimman hyvin tiedonvaihtoon rakennusten omien rakennusautomaatiojärjestelmien ja energiayhtiön valvomojärjestelmän välillä ja miten mahdollistetaan ja tuetaan kaksisuuntaista kaukolämpökauppaa alueella.

– VTT tuo projektiin kaipaamaamme tukea ja osaamista toimintamallien laatimiseksi tähän uudenlaiseen energiaratkaisuun. Energiantuotannon hajautuminen alueen kiinteistöihin luo tarpeen hallita kokonaisuutta entistä paremmin energian toimitusvarmuuden takaamiseksi. Uudet automaatioratkaisut antavat asukkaille mahdollisuuden seurata ja ohjata omaa energiankulutustaan nykyistä paremmin. Uusiutuvan energian paikalliseen tuotantoon tarvitaan uudenlaisia teknisiä ratkaisuja, mikä luo kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja antaa arvokkaita ensimmäisiä referenssejä suomalaisille teknologiayrityksille, sanoo kehityspäällikkö Antto Kulla Turku Energiasta.

VTT on mukana kansainvälisissä kestävää kehitystä edistävissä kaupunkien suunnitteluhankkeissa. EU:n älykaupunkihankkeissa kehitetään muun muassa optimaalisten energiajärjestelmien valintaa helpottavia työkaluja, asukkaiden aktivoimista kaupunkisuunnitteluun ja uusien älykkäiden teknologioiden käyttöönottoa kaupunkisuunnittelun kehittämiseen.

– Tavoitteena on nyt tuoda parhaat opit maailmalta Turkuun ja luoda sinne edelläkävijäalue uusiutuvan energian rintamalla. Alueen rakennuskanta tulee edustamaan lähes nollaenergiatason rakentamista. Tarkastelun kohteena ovat myös erilaiset uusiutuvan energian tuotantovaihtoehdot, ja kiinteistöjä jotka sekä ostavat verkosta että myyvät verkkoon lämpöä, sanoo erikoistutkija Åsa Hedman VTT:ltä.

Hanke kuuluu Innovaatiorahoituskeskus Tekesin Fiksu kaupunki –ohjelmaan. Hankkeessa hyödynnetään myös Tekesin johdolla kehitettyä innovatiivisten hankintojen toimintamallia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *