Kotka Energian käyttäminen Kotkan alijäämän tasapainottamiseen herättää tunteita. (Kuva: Ville Miettinen)

Kotkassa kiistellään Kotkan Energian käyttämisestä kaupungin talouden paikkaamiseen. Yhtenä vaihtoehtona on esillä energiayhtiön fuusioiminen Kymenlaakson Sähkön ja Kouvolan Energian kanssa.

Fuusio on ollut esillä muun muassa konsulttiselvityksessä. Toisaalta osa päättäjistä ei halua luopua omasta itsenäisestä energiayhtiöstä.

Kotkalla on kattamatonta alijäämää 63 miljoonaa euroa. Fuusio toisi kaupungille erään laskelman mukaan sata miljoonaa.

Fuusiota on perusteltu myös säästöillä. Kaavailtuun fuusion tulevien kolmen yhtiön toimintojen päällekkäisyyksistä on sanottu kertyvän 6-8 miljoonan euron säästöt.

Kotkan Energian arvosta on kuitenkin ollut erimielisyyksiä. Liikkeellä olleissa laskelmissa hinnaksi on arvioitu 40 ja 170 miljoonaa euroa. Eroa on selitetty sillä, että niihin on sisällytetty eri asioita.

Ellei alijäämää kateta, Kotkaa uhkaa joutuminen kriisikuntien listalle, jolloin valtio alkaisi johtaa Kotkan talouden tasapainottamista.

Kotkan Energian johto on vastustanut fuusiota. Nyt kaupunginhallitus on pyytänyt yhtiöltä vaihtoehtoista esitystä, jolla kaupungin alijäämä saataisiin katetuksi. Tästä kaupunginhallituksen päätöksestä on Yleisradion mukaan sekä valitettu hallinto-oikeuteen että tehty tutkintapyyntö poliisille.

Eero Karisto

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *