Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen, kok., mukaan Suomen tavoite on nousta vuosikymmenen loppuun mennessä EU:n kärkimaiden tasolle jätehuollossa.

– EU-maiden yhdyskuntajätteen kierrätysasteiden vertailussa Suomi sijoittuu hädin tuskin keskitasolle. Olemme vielä kaukana nykyisessä lainsäädännössä ja valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa asetetusta 50 %:n kierrätystavoitteesta vuoteen 2016 mennessä, Grahn-Laasonen sanoo.

Suurin osa Suomessa teollisesta toiminnasta syntyvästä jätteestä ohjautuukin nykyisin hyödynnettäväksi pääosin energiana. Yhdyskuntajätteen kierrätysaste on kuitenkin edelleen suhteellisen matala ja vuonna 2013 yhdyskuntajätteistä kierrätettiin vain kolmannes.

Ministerin mukaan kierrätystä on Suomessa tehostettava huomattavasti, mutta tähän ei päästä pelkästään jätesektorin toimin, vaan lisäksi tarvitaan uusia innovaatioita, jotka lisäävät jätemateriaalien kysyntää sekä erotteluteknologiaa, joka mahdollistaa entistä tehokkaamman ja puhtaamman raaka-ainesaannon.

Keinoja kierrätyksen ja kiertotalouden edistämiseksi etsitään uudessa valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa, jonka valmistelu käynnistyy ympäristöministeriön johdolla tänä keväänä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *