Toronton Kensington Market -aluetta pikkukauppoineen ja ravintoloineen. (Kuva: Jyrki Paavilainen)

Kaupallisten toimijoiden, kiinteistönomistajien ja kaupungin yhteistoiminnalla on saavutettu maailmalla hyviä tuloksia kaupunginosa- ja korttelikehittämisessä. Toimintamalli on levinnyt erityisesti Pohjois-Amerikassa ja Brittiläisessä kansainyhteisössä.

Business Improvement District (BID) on liike-elämävetoinen yhteistyö määritetyllä ja rajatulla maantieteellisellä alueella, jolla alueen toimijat ovat yhdessä päättäneet kehittää toimintaympäristöä elävämmäksi, turvallisemmaksi, siistimmäksi ja muutenkin paremmaksi. Se on myös virallinen ja hallinnollinen toimija, joka on yleensä organisoitu voittoa tuottamattomaksi yhtiöksi.

Kunnan rooli on tukea ja konsultoida yhteistyötä sekä toimia järjestäjänä BID-äänestyksissä ja BID-maksujen keräyksissä. Viranomainen myös varmistaa, että toiminta on linjassa muun hallinnon, lainsäädännön ja ohjeistuksen kanssa.

Toimintamallille ei ole suoraa suomenkielistä vastinetta. Kanadalainen vastine on BIA eli Business Improvement Area. Ideologia levisi alkujaan juuri Kanadasta Yhdysvaltojen, Japanin, Australian ja Etelä-Afrikan kautta Englantiin. Rahoitus-, hallinto- ja päätöksentekomallit vaihtelevat, mutta taustalla oleva ajatus on sama maasta tai maanosasta riippumatta.

Torontossa mukana 35 000 yritystä

BIA-toiminta alkoi Torontossa 40 vuotta sitten. Siellä on nykyään 78 yhteistyöaluetta, mikä on eniten Pohjois-Amerikan kaupungeista. Toronton BIA-alueet edustavat yli 35 000 yritystä. Alueet keräävät vuosittain reilut 20 miljoonaa euroa katujen ja oleskelualueiden viihtyisyyden parantamiseen, markkinointiin, tapahtumiin sekä esimerkiksi rikollisuutta ja roskaamista vähentäviin kampanjoihin.

Toronton BIA-alueet kuuluvat myös TABIA-kattojärjestöön (Toronto Association of Business Improvement Areas), joka ensisijaisesti kannustaa sekä järjestää tiedon, ideoiden ja kokemusten vaihtoa. Samalla se avustaa vaikuttamisessa paikallishallinnon suuntaan, rahoituksen ja palveluiden hakemisessa sekä tarjoaa alennus- ja säästöohjelmia jäsenilleen jäsenyritysten kautta.

Toronton kaupungin Elinkeinot & Kulttuuri -palvelualue tarjoaa BIA-alueille useita palveluita, kuten suosittu Capital Cost-share -ohjelma, jossa kaupunki avustaa teknisesti ja taloudellisesti katuympäristön viihtyisyyttä parantavia hankkeita. Toinen esimerkki on Muraali-ohjelma, jossa talojen seiniin ja muihin rakenteisiin tehdään taidetta hallitusti yhdessä toimien.

Lue lisää aiheesta Jyrki Paavilaisen artikkelista torstaina 5.2. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *