Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina pystyttää Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunnan joulukuussa tekemän päätöksen, että Siemensin kanssa tehty sopimus metron automatisoinnista puretaan.

Helsinki ja Siemens ovat riidelleet pitkään automatisoinnin kohtalosta.

Siemens teki vielä tammikuun alussa uuden tarjouksen, ja HKL:n vastaehdotuksen jälkeen vielä neljä erilaista vaihtoehtoa tarjoukseksi, mutta HKL arvioi viimeiset tarjoukset kokonaistaloudellisesti oleellisesti huonommiksi kuin oman tekemänsä vastatarjouksen.

– Siemensin ratkaisuehdotukset ovat kokonaistaloudelliselta vaikutukseltaan useita kymmeniä miljoonia euroja huonommat kuin mitä liikennelaitos -liikelaitos on vastaehdotuksessaan pitänyt mahdollisena, Helsinki toteaa.

– Syynä sopimusten purkamiseen ovat Siemensin olennaiset sopimusrikkomukset. Siemens ei ole edennyt hankkeessa sopimusten mukaisesti. Jo noin neljän vuoden pituiseksi kasvanut viivästys kasvaa edelleen. Siemens ei ole myöskään pystynyt esittämään sellaista automatisoinnin toteutussuunnitelmaa, joka olisi sekä aikataulultaan että kustannuksiltaan hyväksyttävä, kaupunginhallituksen pöytäkirjassa sanotaan.

Purkaminen merkitsee automatisointisuunnitelman raukeamista myös Länsimetron osalta.

HKL ja Länsimetro käynnistivät jo joulukuussa toimet sen varmistamiseksi, että Länsimetrolla liikennöinti voi alkaa vuonna 2016.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *