Kahden vuoden takaista Laukaan maneesiturmaa tutkinut poliisi haluaa syyttäjän harkitsevan, onko Laukaan kunnan rakennusvalvontaa syytä epäillä rikoksesta, kun tieto hallin vaarallisuudesta ei ollut kulkenut ratsastuskouluyrittäjälle. Lumikuorman alla sortunut rakennus aiheutti yhden hengen kuoleman.

Onnettomuustutkintakeskus oli vuonna 2010 antanut kyseisen hallityypin rakenteiden turvallisuuspuutteita koskevan uhkailmoituksen. Uhkailmoitus välittyi poliisin esitutkinnan perusteella Laukaan kunnan rakennusvalvontaan, mutta ei sieltä enää yrittäjälle.

Hallin suunnittelussa on todettu tehdyn suunnitteluvirheitä, mutta koska hallin suunnittelija on kuollut, niin esitutkinta on tältä osin lopetettu. Virheitä oli tapahtunut myös pystytyksen yhteydessä, mutta rakennusvalvonnan toimet ovat ainoat, jotka asiassa etenevät syyttäjälle asti.

VTT:n arvion mukaan selvin epäkohta on ollut liitosten suunnittelussa. Näiden epäkohtien on katsottu olevan niin suuria, että kaikkien vastaavanlaisten hallien tulisi olla käyttökiellossa ja ne tulisi purkaa välittömästi. Kolminivelkehän kriittisimmät liitokset voivat kestää enintään kuorman 80-90 kg/m2, joka on noin puolet mitoituskuormasta 180 kg/m2. Onnettomuuden aikaan maastossa mitattu lumikuorma oli 60-130 kg/m2.

Poliisin tiedote kokonaisuudessaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *