Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., ehdottaa haja-asutusalueiden jäteveisiasetukseen kahden vuoden lisäaikaa. Nykypäätösten mukaan haja-asutusalueiden kiinteistöissä pitäisi olla asetuksen vaatimukset täyttävä jätevesijärjestelmä maaliskuussa 2016.

Määräajan pidentämisen lisäksi Grahn-Laasonen väläytti mahdollisuutta, että vaatimuksia vielä muutetaan.

Aiemmin keskustelut vaatimusten muuttamisesta ja määräaikojen pidentämiset ovat hidastaneet jätevesisaneerausten tekemistä.

Suomen ympäristökeskuksen kokoamien tietojen mukaan jätevesisaneerausta tarvitsevia vakituisesti asuttuja kiinteistöjä on arviolta 157 000 – 192 000. Näistä 51 000 vapautuisi vaatimuksista omistajan iän takia. Näin minisgteriössä on päädytty arvioon, että saneerausta tarvitaan noin 120 000 kiinteistöön.

Mutta saneeraustarvetta on myös vapaa-ajan asunnoissa.

Ympäristökeskuksen arvion mukaan 112 000 vapaa-ajan asunnossa tarvitaan jätevesisaneeraus. Näistä kuitenkin arviolta 45 000:ssa tarve on vain pienimuotoiseen muutokseen.

SYKE:n selvityksen mukaan 2004-2010 saneerauksia tehtiin vain vähän. 2010-2011 toimet vähenivät aiitäkin merkittävästi. Silloin käytiin keskustelua asetuksen muutoksesta ja lisäajoista.

2014 alkupuolella suunnitelmien teettäminen lisääntyi merkittävästi. 2014 syyskuussa tuli taastietoja, että jopa toimeksiantoja ja tilauksia peruutettiin sen jälkeen kun ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen nosti esiin mahdollisuuden koko asetuksen perumisesta.

Asiasta aiemmin täällä

Suomen ympäristökeskuksen selvitys jätevesisaneerausten tilanteesta

Eero Karisto

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *