Helsingin kaupungin liikennelaitoksen eli HKL:n johtokunta on päättänyt oikeuttaa HKL:n purkamaan Helsingin metron automatisointia koskevat sopimukset Siemensin kanssa.

Ennen kuin muodollinen purkuilmoitus tehdään Siemensille, Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa, kertoo HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr., blogissaan.

Ratkaisulla pyritään varmistamaan länsimetron liikenteen käynnistyminen mahdollisimman nopeassa aikataulussa vuonna 2016. Tätä varten hankitaan erikseen länsimetroon liikennettä ohjaava asetinlaite, ja länsimetron liikenne aloitetaan manuaaliajossa eli kuljettajien ajamana.

Syynä sopimuksen purkamiseen on, että Siemens ei ole neuvotteluista huolimatta pystynyt esittämään sellaista automatisoinnin toteutussuunnitelmaa, joka olisi sekä aikataulultaan että kustannuksiltaan hyväksyttävä.

– HKL haluaa varmistaa, että länsimetron liikenne voidaan aloittaa mahdollisimman pian rakennustöiden valmistuttua. Luottamusta tähän ei enää nykyisellä mallilla edettäessä ollut. Siemensin kanssa ei myöskään päästy sellaiseen taloudelliseen neuvottelutulokseen, jonka kaupunki olisi voinut hyväksyä, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Sopimusten purkaminen tarkoittaa sitä, että metron automatisointiprojekti päättyy tässä vaiheessa tähän. Kuljettajat ajavat junia vielä länsimetron ensimmäiset vuodet.

– Myös ilman automaattiajoa on mahdollista päästä 2,5 minuutin vuoroväliin. Lyhyemmilläkin junilla liikennöitäessä kapasiteetti on siten riittävä myös 2020-luvun alun matkustajamäärille, sanoo Lehmuskoski.

Automatisointi tullaan kilpailuttamaan uudelleen lähivuosina tilanteessa, jossa nykyiset metrojunat on korvattu uusilla. HKL:n mukaan automatisointi on tällöin olennaisesti yksinkertaisempaa, kun junat ovat tekniikaltaan uudenaikaisia, keskenään samanlaisia ja kaikissa junissa ovet sijaitsevat samoissa kohdissa.

HKL on kiistellyt automatisoinnin hinnasta pitkään Siemensin kanssa.

Kivekkään mukaan automatisointiprosessin lopullista hintaa ei tiedetä pitkään aikaan. HKL varautuu oikeudenkäyntiin Siemensin kanssa.

– Oikeudenkäynnit kestävät vähintään 4-5 vuotta, kenties selvästi kauemminkin, Kivekäs kirjoittaa.

– Tähän mennessä Siemensille maksetut rahat – vajaat 50 miljoonaa – saadaan takaisin sopimusta purettaessa, mutta vasta oikeudessa ratkeaa kuka maksaa kenellekin ja kuinka paljon. HKL uskoo että korvauksia saadaan, mutta sen ratkaisee oikeus.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *