Yle: Keskusta ei halua tuulivoimaa Nivalaan
Keskusta haluaa torjua tuulivoiman Nivalassa, kertoo Yleisradio. Keskustan linjauksen takana ovat sekä keskustan valtuustoryhmä että kunnallisjärjestö.
Puolueella on enemmistö Nivalan valtuustossa.
– Tuulivoimavastainen kanta kumpuaa kuntalaisten useista yhteydenotoista. Mielestämme tuulivoimaloiden vaikutuksista ei tiedetä riittävästi ja myllyjä suunnitellaan maisemallisestikin arkoihin kohteisiin, perustelee valtuustoryhmän puheenjohtaja Irja Erkkilä Yleisradiolle.
Keskustalaisten mukaan tuulivoima ei tuo kuntaan riittävästi työpaikkoja. Puolue kertoo suosivansa puuta, turvetta sekä bioenergiaa.
– En muista vastaavaa muualta Suomesta. Ihmettelen linjausta, koska luulisi että juuri keskustalle maaseudun elinvoimaisuus ja uudet työpaikat olisivat tärkeitä, kommentoi Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen Yleisradiolle.
– Yhtiöt arvioivat hyvin tarkkaan hankkeiden toteutumista ja jos kunnassa on tällainen vastustus niin muualta löytyy varmasti houkuttelevampia vaihtoehtoja, Mikkonen huomauttaa.
Tuulivoimaa koskevasta melusta ollaan laaltimassa uutta asetusta. Alla ehdotus ja vertaus muihin maihin
Asutus Päivä/Yö dB(A) Vapaa-ajanasutus P/Y dB(A)
Suomi nyt: YM ohje 2/2012 45/40 40/35
Suomi: uusi asetus ehdotus 45/40 45/40
Ruotsi 40/40 40/40
Ruotsi (Hiljaiset alueet, tunturi ja saaristo) 35/35
Tanska 37/37 37/37
Saksa asutusalueet – /35 – /35
Kun huomioidaan että dB(A) arvot ovat logaritmisia niin Suomen nyt ehdotetut arvot ovat moninkertaiset verrattuna Tanskaan ja Saksaan ja päiväarvo noin kaksinkertainen Ruotsiin verrattuna. Saksassa voimalaitoksen keskikoko on 1,1 MW ja Tanskassa 0,8 MW. Suomeen rakennetaan nimellisteholtaan tavallisesti 3,5-5 MW tuulivoimaloita. Tuulivoiman koon kasvaessa myös melun sykkivyys ja matalattajuinen melu lisääntyy.
Saksassa vaaditaan tuulivoimaloille ympäristölupa, jos kokonaiskorkeus (torni + lapa) on yli 50 m. Myös Ruotsissa vaaditaan aina ympäristölupa, jos hankealueella on kaksi yli 150 m kokonais-korkeudeltaan korkeaa tuulivoimalaa.
Tanskassa ei vaadita ympäristölupaa, mutta sekä sisämelutasot (20 dB) että ulkomelutasot (37dB) ovat tiukempia kuin Suomessa.
Suomessa ja Ruotsissa pintainversio ilmiö on suurempi mikä johtaa suurempaan äänen sykkivyyteen etenkin yöaikaan mikä lisää melun häiritsevyyttä.
Asetus ei koskisi jo valmisteilla olevia tai kaavavaiheessa olevia voimaloita. Suomeen on suunnitteilla on n. 3500 voimalaitosta. Pahimmassa tapauksessa asetus siis ei koskisi n. 4000 tuulivoimalaitosta.
Asetusehdotus on tehty terveysongelmien välttämiseksi ja jotta valitusten määrää saataisiin laskettua. Jos asetus semmoisenaan menee läpi ongelmat vain kasaantuvat.