Suomi nousi 130 maan vertailussa kahdeksanneksi.

Suomi on sijoittunut kahdeksanneksi energiapolitiikan onnistumista mittaavassa selvityksessä, jonka on tehnyt Maailman Energianeuvosto WEC (World Energy Council).

WEC arvioi lähes 130 maan energiapolitiikan onnistumista mm. toimitusvarmuuden, energian saatavuuden ja hinnan sekä ympäristövaikutusten näkökulmasta.

Suomi on noussut uusimmassa selvityksessä viisi pykälää sijalle 8. Suomen sijoituksen nousua selittää erityisesti päästöjen väheneminen sekä energian hintojen maltillinen kehittyminen.

Huolimatta heikohkosta talouskehityksestä Suomen vahvuutena ovat poliittinen ja yhteiskunnallinen vakaus, jotka ovat myös tärkeitä edellytyksiä toimintaympäristön ennustettavuuden näkökulmasta.

Suurimmaksi energia-alan haasteeksi WEC nostaa poliittiset riskit ja sääntely-ympäristön ennakoimattomat muutokset. Globaalin energiankulutuksen ennakoidaan kasvavan merkittävästi vuoteen 2050 mennessä.

Vuosittain toteutettavassa tutkimuksessa selvitetään energiapolitiikan onnistumista erittäin laajasti energiaturvallisuuden, ympäristönäkökulmien ja hinnan kautta.

World Energy Trilemma -selvityksen päällimmäinen sanoma on, että kestävää energiapolitiikkaa voidaan toteuttaa vain ottamalla huomioon kaikki nämä kolme ulottuvuutta.

Selvitys WEC:n verkkosivuilla (englanniksi)

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *