Kokonaisenergiankulutuksen lasku on jatkunut vuodesta 2007.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2013 olivat kolme prosenttia pienemmät kuin vuonna 2012, tiedottaa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL).

Samaan aikaan kokonaisenergiankulutus on laskenut, yhdyskuntarakenne asemanseuduilla on tiivistynyt, ja ihmiset suosivat aiempaa enemmän joukkoliikennettä ja muita vähäpäästöisiä tapoja liikkua.

Sen sijaan yhteensä koko pääkaupunkiseudun kaukolämmön tuotannossa käytettiin vuonna 2013 yhä enemmän hiiltä, ja seudun kotitalouksien jätemäärissä ja kierrätysasteessa ei ole tapahtunut suurta edistystä.

Suurin harppaus kohti vähähiilistä pääkaupunkiseutua on otettu energiankulutuksessa. Vuonna 2013 kokonaisenergiankulutus oli asukasta kohti laskettuna kolme prosenttia pienempi kuin edellisvuonna; lasku on ollut jatkuvaa vuodesta 2007 alkaen. Myös kulutussähkön käyttö on laskenut kolme prosenttia edellisvuodesta.

Kaukolämmön polttoainejakaumassa ei vuonna 2013 ollut tapahtunut merkittäviä muutoksia. Jatkossa kivihiilen käyttö todennäköisesti vähenee kaikissa kaupungeissa. Päästöjä vähentäviä uudistuksia ovat Vantaalla jätevoimala, Helsingissä pelletin käyttö ja Espoossa jätevesilämmön hyödyntäminen.

Tiedot perustuvat Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti – avainindikaattorit
2013 -raporttiin, joka julkaistaan joulukuussa osoitteessa.
Kasvihuonekaasupäästölaskentojen lopulliset tulokset ovat jo nyt ladattavissa
osoitteessa http://www.hsy.fi/seututieto/ilmasto/paastot.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *