Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen on nimittänyt asiantuntijaryhmän arvioimaan ympäristöhallinnon lupaprosessien sujuvoittamista ja tehostamista. Arviointiryhmän työtä johtaa ministeri Lauri Tarasti.

Ryhmän jäseninä ovat johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta ja lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn ympäristöministeriöstä ja asiantuntijana toimii oikeustieteen tohtori Kari Kuusiniemi. Arvioinnissa tehdään yhteistyötä yliopistojen kanssa ja kuullaan muita keskeisiä ministeriöitä ja toimijatahoja.
Nyt alkavan arvioinnin tavoitteena on, että investointi- ja elinkeinohankkeet voivat edetä sujuvasti ja tehokkaasti. Arviointityön tuloksena laaditaan ehdotukset siitä, miten ympäristöhallinnon lupajärjestelmiä voidaan kehittää huomioiden ympäristönsuojelun korkea taso.
– Nykyiset pitkät ja ennakoimattomat lupaprosessit hidastavat investointeja ja myös ympäristön kannalta tärkeitä hankkeita, kuten uusiutuvan energian ja uusien ympäristöteknologioiden käyttöönottoa. Tämä ei ole kenenkään edun mukaista. Lupaprosessien vauhdittamista tulee tehdä ympäristönsuojelun tavoitteista tinkimättä, päinvastoin edistäen hyvää ympäristön tilaa, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen toteaa.
Arviointityön perustan muodostavat jo tehdyt selvitykset lupa- ja arviointimenettelyiden sujuvoittamisesta, viranomaisilta saatavat tilastot sekä olemassa olevat kansainväliset vertailut. Myös Äänekosken biotuotetehtaan pilottihankkeen kokemukset ovat arviointihankkeen käytettävissä alkuvuodesta 2015.
Arviointityö valmistuu viimeistään 28.2.2015.
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *