Kymmenen nuorta arkkitehtiä päätti lähteä kaupunkisuunnittelun ristiretkelle ratkomaan rakennetun ympäristön ongelmia ja luomaan suunnitelmia. Yle Teeman uusi kuusiosainen tv-sarja Kaupunki uusiksi kertoo 20.10. alkaen heidän matkastaan Suomessa.

Kuusiosaisessa sarjassa vieraillaan kuudessa eri kaupungissa, jossa arkkitehdit järjestävät 48 tuntia kestävän, kaikille kaupunkilaisille avoimen suunnitteluklinikan. Sarja kertoo, millaisella arkkitehtuurilla Suomesta voisi tulla viihtyisämpi, hauskempi ja toimivampi. Se rohkaisee myös kaupunkilaisia osallistumaan elinympäristönsä suunnitteluun ja vaatimaan siltä enemmän.
Matka alkaa Oulusta (20.10. klo 21), jossa arkkitehdit suunnittelevat uutta elämää laajalle ratapiha-alueelle ja tutkivat millä keinoin kaupungista voisi tulla pohjolan metropoli. Pienempien lomakaupunkien ongelmia ratkotaan Paraisilla (27.10.) lisäämällä sen keskustan vetovoimaa.
 
Tulevaisuuden toreja ja aukioita visioidaan Jyväskylässä (3.11.) ja pääkaupunkiseudun kasvavaa kehyskuntaa rakennetaan Sipoossa (10.11.).
Tuhansista opiskelijoista ja asukkaista huolimatta Helsingin Viikkiin (17.11.) kaivataan suunnitelmia, jotka tuovat tiedelähiöön uudenlaista elävyyttä. Matka päätyy Pohjois-Satakuntaan, Kankaanpään kaupunkiin (24.10.), jossa arkkitehdit joutuvat miettimään, millaisella kaupunkisuunnittelulla voitaisiin pelastaa syrjäisiä ja hiipuvia paikkakuntia.
Sarjan ovat suunnitelleet yhdessä Yle Kulttuuri ja nuorten arkkitehtien muodostama Uusi kaupunki –kollektiivi. Ohjelman juontajana on arkkitehtuuriin perehtynyt toimittaja Jonni Roos. Ohjaajina toimivat Niina Mäkeläinen ja Anna Tulusto ja tuottajana Jouni Tulonen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *