Napapiirin Vesi liikelaitoksen liiketoimintojen myyntiä Rovaniemen Energia Oy:hyn perustettavalle tytäryhtiölle on selvitetty osana kaupungin organisaatiouudistusta. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus ei esittänyt myyntiä.

​Vesiliikelaitoksen toimintojen yhdistämistä energiakonserniin on perusteltu synergiahyödyillä ja kaupunkikonsernin taloudellisilla eduilla, kun osinkotuottojen sijaan kaupunki saisi energiayhtiöltä korkotuottoja.
Konsulttiyhtiö Pöyry Management Consultingin tekemän selvityksen mukaan synergiahyödyt voisivat olla nykytasoon verrattuna jopa miljoonia vuodessa 3-5 vuoden kuluttua. Rovaniemen Energia Oy:n ja Napapiirin Veden arviot synergiahyödyistä ovat maltillisempia.
Synergiahyötyjä yhdistämisessä löytyy selvityksen mukaan muun muassa henkilöstökuluissa, ict-kuluissa, aine- ja materiaaliostoissa, ulkoisissa palveluissa, kiinteistöissä sekä esimerkiksi logistiikka- ja toimistopalveluissa.
Viime vuosina muutamat kaupungit ovat myyneet vesilaitostoimintansa omistamalleen energiayhtiölle tai sinne perustetulle tytäryhtiölle. Näin on toimittu muun muassa Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja​ Seinäjoella. Kokemukset saavutetuista synergiahyödyistä vaihtelevat.
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *