Tänään alkava Liikkujan viikko tuo ilmaisen tai edullisen joukkoliikennekyydin moneen kaupunkiin.

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.-22.9. Suomesta mukaan on ilmoittautunut 21 kaupunkia.

Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain aina samaan aikaan syksyllä, mutta kampanjaan osallistuvissa kunnissa tehdään monenlaista taustatyötä järkevien arjen liikkumisvalintojen ja -mahdollisuuksien hyväksi ympäri vuoden.

Tänä vuonna kampanjaviikon teemana on hyvä elämä, ja monella paikkakunnalla kehotetaan etsimään iloa ja terveyttä fiksusta liikkumisesta.

Suomen Liikkujan viikon organisoija Motiva muistuttaa, että kunnissa asukkaat voivat vaikuttaa tekemällä arjessaan viisaita kulkutapavalintoja.

– Reittiliikenteessä kulkeva joukkoliikenneväline on ympäristön näkökulmasta aina parempi vaihtoehto kuin henkilöauto, sillä se on liikenteessä joka tapauksessa, Motivan liikenneryhmän johtava asiantuntija Vesa Peltola muistuttaa.

– Jos vaihtoehtoisesti ajetaan henkilöautolla bussin perässä, täydenkin henkilöauton polttoaineenkulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat monikymmenkertaisia verrattuna bussilla kulkemiseen. Yksin ajettaessa ero on jopa 100-kertainen, vaikka auto olisi vähän kuluttava.

Liikkujan viikon tapahtumat viedään verkkosivujen tapahtumakalenteriin, joka löytyy osoitteesta www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat.

Poimintoja joukkoliikenne-eduista
Liikkujan viikolla:

Pääkaupunkiseudulla VR:n lähiliikenteen vyöhykelipun voi ostaa tarjoushinnalla VR Mobiilista Menopaluun saa menon hinnalla. Lippu on voimassa 12 tuntia ostohetkestä. VR:n vyöhykelippu kelpaa HSL-alueen ulkopuolelle yltävillä matkoilla. Lipulla voi kulkea esimerkiksi Helsingistä Siuntioon, Järvenpäähän tai Lahteen.

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on järjestänyt alueelleen perinteisen kertalippualen Auton vapaapäivänä eli 22. syykuuta: yksi vyöhyke yhden euron, kaksi vyöhykettä kaksi euroa ja kolme vyöhykettä kolme euroa. Lapset ja alennusryhmät maksavat edellä mainituista hinnoistakin vain puolet.

Hyvinkään paikallisliikenteen 60-vuotisjuhlan kunniaksi paikallisliikenne on veloitukseton maanantaina 22.9. eli auton vapaapäivänä.

Joensuussa on kansainvälisenä Auton vapaapäivänä 22.9. Jojo-liikenteen (Joensuun joukkoliikenne) vuoroissa matkustaminen ilmaista (myös Kontiolahti ja Liperi).

Jyväskylän ilmainen joukkoliikenne toteutetaan Liikkujan viikon hengessä, vaikka vasta virallista kampanjaviikkoa seuraavana viikkona 25.−27.9. klo 18−24, eli bussilla matkustaminen on tuolloin ilmaista.

Kouvolassa on Auton vapaapäivänä 22.9. ”Kahden euron bussiliput” -kampanjapäivä.

Lahden seudun joukkoliikenteessä on Auton vapaapäivänä 22.9. tarjolla halpoja kertalippuja koko päivän. Matkat maksavat jokaisen kunnan sisällä euron ja kuntien välillä kahdesta viiteen euroa.

Lappeenrannan kaupunki yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa toteuttaa Mennään Bussilla – aja ilmaiseksi paikallisliikenteessä tapahtuman jo kolmannen kerran 19.–20.9. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä julkinen liikenne tutummaksi kaupunkilaisille ja innostaa asukkaita käyttämään julkista liikennettä enemmän.

Porissa jaetaan Liikkujan viikolla kävelykadulla ilmaislipukkeita, jotka ovat voimassa Auton vapaapäivänä 22.9. paikallisbusseissa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *