Turun seudulla voi jatkossa maksaa matkalipun myös älypuhelimella. Maanantaista 19.5. lähtien älypuhelinsovellus on ollut käytössä Turun sisäisessä liikenteessä, ja 1.7. alkaen  myös Turun kaupunkiseudun liikenteessä.

Maksusovelluksen voi ladata ilmaiseksi kaikkiin uusimpiin iOS, Android ja Windows puhelimiin kunkin mallin sovelluskaupasta. Sovelluksella voi tässä vaiheessa maksaa aikuisten ja lasten kertalippuja sekä 1–14 päivän matkailijakortteja. Kertalipuilla on normaali kahden tunnin vaihto-oikeus.

Uusi palvelu mahdollistaa uusien maksutapojen käyttämisen Turun seudun joukkoliikenteessä. Matkan voi maksaa pankki- ja luottokortilla (Visa ja Mastercard), jälkilaskuun perustuvalla iQ-maksulla ja puhelinoperaattorin puhelinlaskulla. Matkaliput myydään normaalilla hinnalla, jonka päälle asiakkaalta veloitetaan maksutapalisä. Kertalipun maksutapalisä on 0,10 – 0,20 euroa ja matkailijalipuissa se on 0,4 – 0,5 euroa. Maksutavoista asiakkaalle halvin on iQ-maksu.

– Erilaiset mobiiliratkaisut ovat tulleet osaksi arkipäivää, ja myös joukkoliikenteessä pitää olla tarjolla ajan hengen mukaisia mahdollisuuksia, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

– Tähän asti käytössä on ollut tekstiviestiin perustuva vuorokausilippu, jonka rinnalle on kaivattu monipuolisempia vaihtoehtoja. Uusi palvelu on helppo ottaa käyttöön, ja uskommekin sen tuovan kokonaan uusia käyttäjiä joukkoliikenteen kyytiin.

Turun seudun joukkoliikenteen tilaaman palvelun on toteuttanut raisiolainen iQ-payments Oy. Tilaus on tehty yhteistyössä Tampereen ja Oulun kaupunkien kanssa niin, että myös nämä kaupungit voivat halutessaan ottaa palvelun käyttöön omassa liikenteessään myöhemmin.

– Turussa käyttöön otettava sovellus on kansallisestikin merkittävä, koska samanlaista palvelua ei ole vielä käytössä muualla, sanoo iQ-paymentsin toimitusjohtaja Mikko Soini.

– Toivottavasti kehitystyön tulokset kantavat myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Sovelluksen voi ladata omalle puhelimelle osoitteesta http://app.payiq.net/turku. Sovelluksen käyttö edellyttää rekisteröitymistä palveluun. Lippu tarkastetaan matkustajan puhelimelta bussiin noustessa. Busseihin on asennettu samaan tuotekehittelyyn liittyviä tarkastuspuhelimia, minkä lisäksi kuljettajat tarkastavat lipun siihen asennettujen ominaisuuksien perusteella. Matkustajan on pidettävä huoli siitä, että puhelimessa on virtaa koko matkan ajan.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *