Kilpailussa etsittiin hyviä esimerkkejä kestävän kehityksen huomioivista hankinnoista.

 

Vantaan kaupunki ja Helsingin seudun liikenne (HSL) on palkittu ympäristönäkökohtien huomioinnista hankinnoissaan Kestävä julkinen hankkija 2014 -kilpailussa.

 

Vantaan kaupunki kilpailutti vuonna 2012 useiden kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävän palvelun niin sanottuna ESCO-hankintana.

 

Sopimusajan tavoitteena on saavuttaa jopa 30 000 MWh:n säästöt lämmön ja sähkön kulutuksessa. Tämä tarkoittaa yli 200 000 euron vuosittaisia säästöjä Vantaan kaupungin energiakustannuksissa. Kuluja 1,5 miljoonan euron investoinnista ei Vantaan kaupungille koidu, vaan ESCO-mallissa kustannukset katetaan hankkeen tuottamilla säästöillä sovitussa ajassa.

 

Palkintoraadin puheenjohtajana toimineen ja Motivan hankintapalvelua vetävän Isa-Maria Bergmanin mukaan ESCO-mallia on toistaiseksi käytetty julkisella sektorilla säästöjen toteuttamiseen melko vähän.

 

– Hankinta osoittaa Vantaan kaupungilta ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta, Bergman kertoo palkitsemisperusteista.

 

HSL huomioi ympäristön
suunnitelmallisesti

 

Helsingin seudun liikenne palkittiin puolestaan ympäristöasioiden suunnitelmallisesta huomioimisesta hankinnoissa.

 

Joukkoliikennehankinnoissa on onnistuttu yhdistämään innovatiivisuus ja ympäristöasiat ja tätä kautta saatu liikenteeseen vähäpäästöistä bussikalustoa. Koska 60 % Suomen julkisesta liikenteestä ajetaan HSL:n alueella, liikennöitsijöiden tekemillä kalustovalinnoilla on merkittävä vaikutus julkisen liikenteen aiheuttamiin päästöihin Suomessa.

 

Julkishallinnon ja elinkeinoelämän edustajista koostuva palkintoraati myönsi lisäksi kunniamaininnat Ulkoasiainhallinnolle, Espoon ja Lahden kaupungeille, Tampereen RATU allianssille sekä Itä-Uudenmaan jätehuollolle niiden tekemistä kestävistä hankinnoista.

 

Kestävä julkinen hankkija 2014 -kilpailussa etsittiin hyviä esimerkkejä strategisesta hankintatoiminnasta sekä yksittäisistä hankinnoista, joilla on edistetty kestävää kehitystä. Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain yli 35 miljardilla eurolla.

Ville Miettinen

 

Katso kunta.tv:stä Vantaan energia-asiantuntija Marita Tammisen ja rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaan haastattelu palkituista ESCO-hankinnoista.

 

Katso kunta.tv:stä HSL:n osastonjohtaja Reijo Mäkisen haastattelu ympäristöasioiden suunnitelmallisesta huomioon ottamisesta hankinnnoissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *