Tietotekniikan mukaantulo infranpitoon ja -rakentamiseen on VTT:n ja TAMK:n yhteisen selvityksen mukaan osaamishaaste sekä uusille että alalla toimiville ammattilaisille.

 

Tietotekniikan sovelluksia tarvitaan niin infranpidossa kuin hankkeiden läpiviennissä, jotta niukoista määrärahoista saadaan mahdollisimman suuri hyöty.

 

Kalliiden korjausten sijaan on panostettava ennakoivaan kunnossapitoon. Tutkimuksen mukaan alkavien vaurioiden korjaaminen maksaa vain yhden kolmasosan ja yhden kymmenesosan välillä siitä, mitä maksavat rikkoontuneiden rakenteiden korjaukset.

 

Tietotekniikan sovellukset ovat avainasemassa, kun julkinen talous velkaantuu ja rahoitus niukkenee ja samaan aikaa rakennetun ympäristön töiden määrä ja niiden vaikeusaste ovat kasvaneet.

 

Vaikka monia työvaiheita voidaankin automatisoida, eivät työpaikat ole katoamassa infra-alalta, tutkijat vakuuttavat.

 

– Päätöksenteossa, tuotannon suunnittelussa ja työmailla tarvitaan osaavia ammattilaisia ja inhimillistä otetta. Tietotekniikka on työkalu saada työt tehtyä tuottavammin, VTT.n tiedotteessa todetaan.

 

Infrarakentamisen liiketoimintasegmentin johtaja Harri Kailasalo Lemminkäiseltä korostaa, että oppilaitosten ja työnantajien tulee panostaa ICT:hen, jotta nuoret kiinnostuvat infra-alasta.

 

Infrarakentaminen muutoksessa -projektin vetäjä Terttu Vainio VTT:ltä puolestaan muistuttaa, että taloudelliset reunaehdot pakottavat parantamaan tuottavuutta, jotta infrakanta saadaan pidettyä käyttökunnossa.

 

– Tietotekniikan osaamiseen on panostettava, että sen avulla saatavissa olevat hyödyt myös ulosmitataan infranpidossa, Vainio summaa.

Linkki: Infra-rakentaminen muutoksessa -hanke VTT:n nettisivuilla

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *