Kuuden maamme suurimman kaupungin kaupunginjohtajien muodostama ilmastoverkosto kokoontui Helsingissä 31.1. arvioiden kaupunkien ilmastopolitiikan tuloksia. Päästöjen kasvu on suurissa kaupungeissa taittunut ja jopa kääntynyt laskuun viime vuosina.

– Suomen suurimmat kaupungit ovat jo koko 2000-luvun ajan toteuttaneet kunnianhimoista ja tuloksellista ilmastopolitiikkaa. Sen tuloksena kaupunkiseutujen kasvihuonepäästöt on saatu laskemaan ja on saatu aikaan ilmastokäänne, jossa talouskasvu ei väistämättä johda päästöjen kasvuun. Tämä edesauttaa Suomen mahdollisuuksia saavuttaa kansalliset ilmastotavoitteet. Samalla kaupungit tarjoavat merkittävän kehitysalustan puhtaan teknologian innovaatioille ja kestävän urbaanin elämäntavan edistämiselle, todetaan kaupunginjohtajien hyväksymässä kannanotossa.

Kokouksessa esiteltiin kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä kuudessa suurimmassa kaupungissa, Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Turussa ja Oulussa. Asukaskohtaiset päästöt ovat selvässä laskussa kaikissa kaupungeissa. Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa myös kokonaispäästöt ovat kääntyneet laskuun.

– Kaikissa suurissa kaupungeissa lisätään uusiutuvan energian osuutta, vähennetään fossiilisen energian käyttöä ja parannetaan energiatehokkuutta. Valtion tulee entistä määrätietoisemmin tukea vähäpäästöisten energia- ja liikennejärjestelmien toteuttamista kaupunkiseuduilla alueellista innovaatiotoimintaa, taloutta ja työllisyyttä vahvistavalla tavalla. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon kilpailukyvystä tulee huolehtia muun muassa verotuksen ja uusiutuvan energian investointituen avulla siten, että kaukolämmön kasvihuonepäästöt alenevat, linjaavat kaupunginjohtajat kannanotossaan.

Kaupunginjohtajat Jussi Pajunen Helsingistä, Jukka Mäkelä Espoosta, Kari Nenonen Vantaalta, Aleksi Randell Turusta, Matti Pennanen Oulusta ja pormestari Anna-Kaisa Ikonen Tampereelta haastoivat muut kaupungit mukaan ilmastotyöhön ja allekirjoittamaan EU:n kaupunginjohtajien yleiskokouksen tavoitteen vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä yli 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *