Aurajoen Turun keskustassa ylittävä silta on palkintoraadin mielestä esimerkki teräsbetonirakenteiden muotoilun uusista mahdollisuuksista.

Turun Kirjastosilta on saanut Vuoden 2013 Betonirakenne -palkinnon. Palkinto luovutettiin torstaina Concrete in Future -seminaarissa Espoossa.

Nimitys on yksi arvostetuimmista kotimaisista rakennusalan palkinnoista.

Palkintoraadin mukaan Kirjastosillassa on kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä saatu aikaan rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus.

– Kirjastosilta luo Aurajoen historialliseen maisemaan uuden kiinnekohdan, mutta sulautuu samalla hillitysti arvokkaaseen taustaansa. Veistoksellisessa sillassa tulevat esiin teräsbetonirakenteiden muotoilun monet mahdollisuudet. Betonirakenteissa korostuvat toisaalta konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus, perusteluissa todetaan.

Kirjastosilta on paikalla valettu jännitetty betoninen jatkuva palkkisilta. 60 metriä pitkän ja 5 metriä leveän joen ylittävä kevyen liikenteen väylä kaartelee loivasti siten, että silta on vaakageometrialtaan S-kirjaimen muotoinen. 

Sillan kannen alapinta taas kiertyy ruuvipinnaksi, joka on sillan keskipisteen suhteen symmetrinen. Näin sillan poikkileikkaus on keskikohdan molemmin puolin epäsymmetrinen.

Kirjastosilta on perustettu kallioon tukeutuvien kaivinpaalujen varaan. Päätytukien kaivinpaalut on jännitetty kallioon niin, että ne pysyvät aina puristettuina. Tällä tavoin sillan kantaan on saatu jäykkä kiinnitys, joka mahdollistaa keskijänteen hoikkuuden.

– Silta on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä taitavalla betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista, missä myös pitkä käyttöikä on ollut suunnittelun lähtökohtina, palkintoraati kehuu.

Turun uuden kirjastosillan suunnittelu perustuu Insinööritoimisto Pontek Oy:n työryhmän Crescendo-nimiseen ehdotukseen, joka voitti vuonna 2010 Turun kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun.

Kirjastosillan suunnittelusta ja toteutuksesta palkitut:

Rakennuttaja: Turun Kiinteistöliikelaitos
Arkkitehtisuunnittelu: Teo Tammmivuori ja Hanna Hyvönen, arkkitehdit SAFA
Kaavoitus: Turun kaupunki Iina Paasikivi, kaavoitusarkkitehti
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Pontek Oy
Pääurakoitsija: Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *