Katuverkon monitorointi on kustannustehokkaampaa kuin uusien katujen tai lisäkaistojen rakentaminen.

Turun kaupunkiseudun liikennekeskus on aloittanut liikenteen valvomisen. Keskuksen tehtäviin kuuluu tarjota ajantasaista tietoa kadun käyttäjille – asukkaille, joukkoliikenteelle sekä eri viranomaisille – sekä ennen matkaa että matkan aikana muun muassa sääoloista, liikenteen määrästä ja liikenteen häiriöistä.

Katuliikenteen valvontaa tehdään yhteistyössä tieliikenteen ja satamaliikenteen ohjauksen kanssa. Kaupunkiseudun liikennekeskus toimii Auriga Business Centerissä sijaitsevan Liikenneviraston tieliikennekeskuksen tiloissa. Myös Meriliikennekeskus sijaitsee saman katon alla.

Seudullisessa yhteistyössä ovat alkuun mukana Turun ja Raision kaupungit. Toiminta-alue laajenee jatkossa risteyskameroiden lisääntyessä. Tuotetusta palvelusta vastaa Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen infrapalvelut, joka tekee yhteistyötä Liikenneviraston ja Turun Satama Oy:n kanssa.

Liikenneverkon välityskyvyn ajantasainen optimointi vähentää liikenteestä aiheutuvia ympäristöhaittoja sekä osittain investointitarpeita, ja se lisää turvallisuutta muun muassa työmaiden läheisyydessä. Keskus valvoo ja välittää tietoa muun muassa urakoitsijoiden ja viranomaisten välillä.

Katuverkon monitorointi on kustannustehokkaampaa kuin uusien katujen tai lisäkaistojen rakentaminen. Liikenteen hallinnan tavoitteena on parantaa liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta, vähentää liikenteen päästöjä sekä hyödyntää katuverkkoa tehokkaammin.

Kaupunkien omat liikenneoperaattorit valvovat liikenteen sujuvuutta ja häiriötilanteita myös  Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *