Yleisen taloustilanteen ja rakentamisen suhdanteiden heikkous heijastuvat tonttimarkkinoille.

Heikko taloustilanne heijastuu tonttimarkkinoille ja pitää tonttien kysynnän vaisuna, käy ilmi ympäristöministeriön, Suomen Kuntaliiton ja Rakennusteollisuus RT:n Tonttibarometri 2013-2014 -ennusteesta.

Tonttibarometrin mukaan tonttien tarjonnan ja kysynnän kohtaamisessa on silti yhä runsaasti haasteita. Suurin ongelma kunnille on kunnallistekniikan rahoituksen puute ja rakennusliikkeille puolestaan tonttien korkea hintataso.

Tänä vuonna voimakkaimmin on hiljentynyt kaikkien toimitilatonttien kysyntä, ja toimitilarakentaminen on poikkeuksellisen matalalla tasolla. Ainoastaan valtion tukemien kerrostalotonttien kysyntä vaikuttaa kasvaneen.

Odotuksissa on, että tonttikysynnän hiipuminen tasaantuu tai pysähtyy vuonna 2014. Kuntien ja rakennusliikkeiden näkemykset ovat samansuuntaisia kysynnän muutoksesta sekä kehityksestä.

Barometrin mukaan tonttihinnat eivät merkittävästi nouse seuraavien 12 kuukauden aikana. Kunnat ja rakennusliikkeet ovat hyvin samoilla linjoilla hintakehityksen suhteen. Vuoden 2010 tonttibarometriin verrattuna suurin ero ovat erittäin varovaiset odotukset tonttien kysyntää ja hintakehitystä kohtaan.

Ympäristöministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Rakennusteollisuus RT ry seuraavat tonttimarkkinoiden kehitystä Suomessa. Nyt julkaistun barometrin vastauksia saatiin 125 kunnan tonttiasiantuntijalta ja 39 talonrakennusteollisuuden edustajalta, joista useimpien toimialueena on koko Suomi.

Lataa Tonttibarometri YM:n verkkosivuilta (pdf)

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *