Jäähallin led-valaistus pienentää energiankulutusta ja parantaa kaukaloturvallisuutta.

Helsingin Jäähalli on maailman ensimmäinen jäähalli, jossa pelataan pääsarjatason jääkiekkoa täysin led-valaistulla jäällä. Halli on jääkiekkoliigassa pelaavan Helsingin IFK:n kotiareena.

Vuonna 1966 valmistunutta Helsingin Jäähallia valaisivat aiemmin elohopeahöyrylamput, halogeeni- ja monimetallivalaisimet. Neljä vuotta jatkuneen kehitystyön tuloksena valaistus niin pääareenalla kuin harjoitushallissa tulee HD-FF-tekniikalla varustetuista valaisimista – pääareenalla 12 metrin korkeudelta.

Hallin valaistuksen on toteuttanut Salossa toimiva Easy LED Oy. Säästölaskelmien mukaan led-valoilla energian kulutus on 75 prosenttia pienempää kuin edellisellä valaistuksella, mikä vuositasolla koko areenan osalta tarkoittaa noin 140 MWh:n säästöä.

Valaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa himmennystoiminnolla. Led-valaistus säästää myös jäähdytyskustannuksia, kun valoista ympäristöön tuotettava lämpö vähenee. Samalla jäästä tulee aiempaa tasalaatuisempi ja siten luistelijalle turvallisempi. Kaukaloturvallisuutta edistää myös led-valaistuksen varjottomuus.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *