Viidennes Kymijoen sähköntuotannosta siirtyi kuntataustaisille energiayhtiöille.

Pori Energia Oy, Oulun Seudun Sähkö ja Oulun Energia ovat 27.11.2013 tehdyllä kaupalla hankkineet Pato Osakeyhtiön koko osakekannan. Pato Osakeyhtiön omistuksessa ovat Kymijoessa sijaitsevat kolme vesivoimalaitosta Myllykoskella ja Vuolenkoskella. Voimalaitokset maa-alueineen sekä niiden vesivoimaliiketoiminta ovat olleet vuokrattuna kouvolalaiselle KSS Energia Oy:lle vuoden 2012 kesäkuusta lähtien.
 
Kaupan kohteena olleiden voimalaitosten yhteenlaskettu sähköntuotanto vuositasolla on noin 200 GWh, joka on noin 18 prosenttia koko Kymijoen sähköntuotannosta. Myyjinä ovat pääosin samat yksityiset tahot, jotka ovat olleet omistajina Myllykosken puunjalostustoiminnassa.
 
Ostajaryhmittymän jäsenet panostavat uusiutuvaan energiaan ja Pato Osakeyhtiön vesivoima on merkittävä lisä niiden nykyiseen vesivoimatuotantoon. Tehty kauppa on mielenkiintoinen energiatoimialalla myös siksi, että Suomessa on harvoin kaupan tällaista määrää vesivoimaa. Pori Energia, Oulun Seudun Sähkö ja Oulun Energia haluavat olla kehittämässä pitkäkestoisesti Kymijoesta ostamiaan vesivoimalaitoksia.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *