Valtion korvausvaatimukset hylättiin. Lemminkäinen antoi tulosvaroituksen.

Pääosa kuntien kanteista suomalaisia asfalttiyhtiöitä vastaan hyväksyttiin, kun Helsingin käräjäoikeus käsitteli ns. asfalttikartellitapausta torstaiaamuna.

Kartelliyhtiöt ovat laittomasti perineet ylihintaa kuntien asfalttiurakoissa vuosina 1994–2002.

Kunnille tuomittavien vahingonkorvausten yhteismäärä on 37,4 miljoonaa euroa, jota summaa korot vielä nostavat merkittävästi. Kunnat olivat vaatineet yhteensä 121 miljoonan euron korvauksia.

YLEn verkkouutisten mukaan esimerkiksi Rovaniemelle määrättiin korvauksia lähes 480 000 euroa, josta vastaavat yhdessä Lemminikäinen ja Skanska, ja lisäksi Skanska maksaa yksinään Rovaniemelle liki 200 000 euroa.

Espoolle puolestaan määrättiin korvauksia 1,8 miljoonaa euroa. Espoo katsoi kartellin perineen ylihintaa 30 prosenttia, mutta oikeuden mukaan oikea prosentti oli 15. Kaupunginsihteeri Jouni Majurin mukaan Espoo on pääosin tyytyväinen tuomioon ja perehtyy siihen tarkemmin, ennen kuin päätöksiä asian hovioikeuteen viemisestä mietitään.

– Olen alustavasti perehtynyt käräjäoikeuden tuomioon. Olen tyytyväinen siitä, että käräjäoikeus on ollut samaa mieltä Espoon kaupungin kanssa keskeisistä oikeuskysymyksistä. Oikeus on kuitenkin arvioinut kartellin saaman hyödyn pienemmäksi kuin kunnat vaativat, Majuri sanoo YLElle.

Asfalttiyhtiöistä Lemminkäisen osalle tulee 48 miljoonan euron korvausten, kulujen ja korkojen maksaminen. Yhtiö antoi korvausten takia tulosvaroituksen. Lemminkäinen sanoo tiedotteessaan pitäneensä korvausvaatimuksia lähtökohtaisesti perusteettomina ja pohtivansa, onko niihin aihetta hakea muutosta hovioikeudesta.

 

Kuntaliiton kunnat.net verkkosivun liitteenä on käräjäoikeuden luettelo kunnille tuomituista vahingonkorvauksien pääomamäärästä ja vastaajayhtiöille tuomituista oikeudenkäyntikuluista. Lisäksi liitteenä ovat Helsingin ja Espoon kaupunkien tuomiot.

 

Ville Miettinen / Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *