Tutkiminen ja kunnostaminen aiheuttaa maksaa noin 4 miljardia euroa

Suomen ympäristökeskuksen tekemän tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on noin 23 900 pilaantuneeksi epäiltyä, todettua tai jo kunnostettua maa-aluetta.

Määrä on yli kaksinkertainen vuoteen 1994 verrattuna ja kasvaa edelleen kartoitusten edetessä.

Joka kolmannessa kohteessa maaperää mahdollisesti pilaava toiminta jatkuu. Joka kolmannessa toiminta on päättynyt, mutta maaperän tilaa ei vielä ole selvitetty.

Kunnostuspäätöksiä on tehty 1980-luvulta lähtien lähes 4 900.

– Jos maa-alueiden arviointi ja kunnostus etenee nykyisellä vauhdilla, kaikkien alueiden arviointiin ja tärkeimpien kunnostamiseen menee vähintään sata vuotta, erikoissuunnittelija Outi Pyy Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Pilaantuneen maaperän tutkimisesta ja kunnostamisesta arvioidaan syntyvän noin 4 miljardin euron kustannukset. Noin 60 prosenttia lankeaa pilaajien ja alueiden haltijoiden maksettavaksi.

Suurin osa kartoitetuista kohteista sijaitsee alueilla, joilla toimintaa on harjoitettu useita vuosia. Yleisimmät maaperää pilaavat toimialat olivat polttoaineiden jakelu, kaatopaikat sekä moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus. Myös pienet kohteet, esimerkiksi kemialliset pesulat ja metallien pintakäsittelylaitokset, ovat saattaneet pilata laajalti ympäristöä ja erityisesti pohjavettä.

Kunnostaminen tarkoittaa yleensä pilaantuneen maa-aineksen kaivamista ja kuljettamista kaatopaikalle. Kaivettuja pilaantuneita maa-aineksia on vuosittain viety käsiteltäväksi lähes 1,5 miljoonaa tonnia, josta hyötykäyttöön on saatu 70-80 prosenttia.

Linkki:
Pilaantuneet maa-alueet Suomessa – Katsaus 2013

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *