Vesihuollon sähkönsaantia varmistetaan vesihuoltopoolin ja voimatalouspoolin yhteistyönä.

Vesihuoltopooli ja voimatalouspooli ovat laatineet vesihuoltolaitoksille ja sähköverkkoyhtiöille oppaan vesihuollon sähkönsaannin varmistamisesta ja häiriötilannetoiminnan tueksi.

Häiriötilanteita aiheuttavat esimerkiksi viikonloppuna koetun kaltaiset myrskyt. Vuonna 2011 Tapani- ja Hannu-myrskyt aiheuttivat sähkökatkoja, joista aiheutui häiriötä toimintaan noin 80 prosentille Vesilaitosyhdistyksen kyselyyn vastanneista vesilaitoksista. Häiriöt liittyivät pumppauksiin sekä automaatio- ja kaukovalvontajärjestelmiin.

Nyt julkaistu opas valottaa sähkönsaannin merkitystä vesihuollossa ja antaa esimerkkejä sekä vesihuoltolaitosten että sähköverkkoyhtiöiden toimenpiteistä sähkönsaannin varmistamiseksi ja häiriötilannetoiminnan tueksi.

Vesihuoltopooli ja voimatalouspooli järjestivät vuonna 2012 viisi alueellista yhteiskokousta, joissa vesihuoltolaitokset ja sähköverkkoyhtiöt pohtivat yhdessä mahdollisuuksia vesihuollon sähkönsaannin varmistamiseksi.

Laaditun oppaan sisältö perustuu näiden yhteiskokousten antiin. Julkaisun tavoitteena on parantaa vesihuoltolaitosten ja sähköverkkoyhtiöiden ymmärrystä toistensa toiminnasta ja se antaa molemmille toimialoille käytännön vinkkejä vesihuoltolaitoksen sähkönsaannin varmistamiseen ja häiriötilannetoimintaan.

Linkkejä:

Vesihuoltolaitoksen sähkönsaannin varmistaminen -opas (pdf)
Huoltovarmuuskeskuksen verkkosivut

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *