Aiemmin paperilla hoidetut asiakirjat omakotitalojen, kesämökkien tai tonttien kauppoihin liittyen voi nyt hoitaa verkossa.

Maanmittauslaitoksen viime viikolla avaama kiinteistökaupan verkkopalvelu helpottaa kiinteistökaupan paperisotaa, sillä verkkopalvelun kautta voi muun muassa valtuuttaa toisen toimimaan puolestaan, tehdä kaupan esisopimuksen ja laatia kauppa- tai lahjakirjan sekä tehdä kiinnityshakemukset, sähköisten panttikirjojen siirtohakemuksia ja panttikirjan haltijanmuutosilmoituksen. 

Aiemmin nämä toimenpiteet ovat vaatineet paperiaineistojen liikuttelua ja käsittelyä.

Verkkopalvelu on suunnattu kiinteistöjen omistajille, myyjille ja ostajille, kiinteistönvälittäjille ja pankeille. Kun kaikki kaupanteon osapuolet ovat palvelussa mukana, tiedot siirtyvät palvelusta reaaliajassa pankeille, kiinteistönvälittäjille, myyjille, ostajille ja rekistereihin. Palveluun voi tunnistautua ja asiakirjoja allekirjoittaa verkkopankkitunnusten avulla.

– Palvelu tarjoaa mahdollisuuden hoitaa kiinteistöjen myyntiin liittyviä asioita ajasta ja paikasta riippumatta, tiivistää hankepäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitokselta.

Palvelu tarjoaa myös valmiita malleja esimerkiksi kauppakirjan laatimiseen, ja kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen lainhuuto lähtee automaattisesti vireille. 

Linkki: Verkkopalvelu Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *