Toimitusjohtaja Mäki-Lohiluoma muistuttaa, että EU:n valtiosäännökset ovat jo rajoittaneet kuntien mahdollisuuksia.

Kuntaliitto korostaa, että kuntien elinvoiman edistäminen ei saa vaikeutua, kun uuden kuntalain valmistelun yhteydessä selvitetään EU:n kilpailuoikeuden vaikutuksia kuntien toimintaan. 

Yksi kuntalain uudistuksen yhteydessä esillä ollut kysymys on kunnan takauksen ja lainan antamisen mahdollinen rajoittaminen vain kuntakonserniin kuuluville tai kuntaomisteisille yhtiöille. Sama kysymys on ollut esillä jo edellisen kuntalain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

 

– Lain valmistelussa on tarkkaan arvioitava, minkälaisia vaikutuksia rajoituksella olisi elinvoiman edellytysten luomiseen, totesi Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma keskiviikkona Kuntaliiton järjestämässä tilaisuudessa, jossa keskusteltiin kunnan toimimisesta markkinoilla sekä mahdollisuuksista edistää alueensa elinkeinotoimintaa.

 

Kuntien takauskanta on nyt yhteensä noin 6,9 miljardia euroa. Siitä kuntakonsernin ulkopuolisille yhteisöille on annetut takaukset ovat 0,95 miljardin euron verran.

 

– Kuntien tosiasialliset mahdollisuudet tukea yritystoimintaa ovat jo nyt rajoittuneet merkittävästi lähinnä EU:n valtiontukisäännösten vuoksi, Mäki-Lohiluoma muistuttaa.

 

– Kuntien mahdollisuudet osallistua aktiivisesti eri rooleissa markkinoille varmistavat alueen elinvoimaan vaikuttamista. Kunta ottaa hoitaakseen vain sellaisia tehtäviä, jotka edistävät asukkaiden hyvinvointia ja paikallista elinvoimaa.

 

Kuntaliiton tiedote​​

Ville Miettinen

​​​​

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *