Pohjoismainen luonto- ja ympäristöpalkinto myönnetään esikuvallisesta ympäristön huomioimsesta tai muusta merkittävästä ympäristötyöstä.

Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke (HINKU) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston luonto- ja ympäristöpalkinnon saajaksi.

Suomen ympäristökeskuksen vuonna 2007 käynnistämän hankkeen tavoitteena on vähentää hankkeessa mukana olevien kunttien päästöjä 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Päästöjä vähennetään erityisesti parantamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä.

HINKU-kuntia on 14: Asikkala, Hanko, Ii, Kuhmoinen, Laitila, Lohja, Masku, Mynämäki, Padasjoki, Parikkala, Raasepori, Rauma, Siuntio ja Uusiukaupunki. 

Hinku-hanketta rahoittavat ympäristöministeriö, Sitra, Tekes ja joukko yrityksiä. Kuntaliitton on yksi hankkeen yhteistyötahoista.

Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinto myönnetään ministerineuvoston mukaan yritykselle, organisaatiolle tai henkilölle, joka on ”esikuvallisesti ottanut luonnon ja ympäristön huomioon toiminnassaan tai joka on muutoin antanut merkittävän panoksen luonto- ja ympäristötyöhön”.

HINKU-hanke valittiin 24 ehdokkaasta kymmenen parhaan joukkoon. Ehdokkaisiin kuuluu muun muassa tanskalainen ekologisia lastenvaateita valmistava yritys, norjalainen liikenteen biopolttoaineisiin siirtyvä logistiikka- ja tukkuyritys sekä islantilainen geotermisen energian kehittämisohjelma.

Palkinnonsaaja paljastetaan 30. lokakuuta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Oslossa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *