Kilpailijoita mitattiin rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljellä. Voittajien tulos oli vajaa puolet keskimääräisestä tasosta.

Rakennusteollisuus RT:n ja Green Building Council Finlandin järjestämän kilpailun voittajiksi on valittu Järvenpään Mestariasuntojen Mestaritorppa ja Rakennusliike Reposen Vantaan Kivistön asuntomessukortteli.

Kilpailun voittajat julkistettiin Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika – ERA17 -vuosipäivässä torstaina.

Kymmentä kilpailuun mukaan hyväksyttyä kohdetta mitattiin rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljellä, joka huomioi kaikki materiaali- ja energiavirrat, joilla on elinkaaren aikana olennainen päästövaikutus.

Tulos laskettiin GBC Finlandin Rakennusten elinkaarimittarit -ohjeistuksen mukaisesti rakennuksen käyttövuotta ja neliötä kohti. Käyttöikä on laskettu rakennuttajan esittämän käyttöikävaatimuksen mukaisesti.

Lisäksi rinnalle on kaikille kohteille, joilla oli pidempi käyttöikävaatimus, laskettu 50 vuoden käyttöikä. Ohje soveltaa rakennusten ympäristövaikutusten arviointia koskevaa EN-standardia. Laskennasta vastasi Bionova Consulting.

Kilpailun tuomaristo päätyi jakamaan ensimmäisen sijan kahden kerrostalokohteen kesken, sillä niiden numeeriset laskentatulokset olivat hyvin lähellä toisiaan. Kilpailun voittajien hiilijalanjälki oli alle puolet (noin 30 kgCO2e/as-m2/vuosi) keskimääräisestä tasosta.

Valinnalla haluttiin korostaa sitä, että vähäpäästöisyys on saavutettavissa hyvin monenlaisilla ratkaisuilla, materiaaleilla ja jo nykytekniikalla. Kilpailun tulokset osoittavat, että rakennuksen ilmastoystävällisyys riippuu ensisijaisesti energiaratkaisuista ja hyvästä suunnittelusta.

Voittajakohteet saivat tuomaristolta kiitosta siitä, että niiden pienet hiilijalanjäljet ovat seurausta pitkäjänteisestä panostamisesta rakentamisen laadun kehittämiseen. Molemmissa kohteissa kunnianhimoiset suunnittelutavoitteet on toteutettu tekniikoilla, jotka ovat valmiita hyödynnettäväksi laajemmin.

Minimaalisia elinkaarikustannuksia ja rakenteiden energiatehokkuutta

Järvenpään Mestaritorppa on betonirakenteinen, se rakennetaan projektinjohtomallilla ja sen keskeisenä suunnittelutavoitteena on ollut toteuttaa hanke mahdollisimman pienin elinkaarikustannuksin. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi kohteessa on panostettu kestäviin ja energiapiheihin rakenteisiin. Lämmönlähteenä kohteessa käytetään kokonaisuudessaan maalämpöä, jota tullaan tulevaisuudessa käyttämään myös naapuritalon lämmitykseen.

Asuntomessukohde Vantaan Kivistö puolestaan on tulosta pitkäjänteisestä sitoutumisesta laadukkaan ja energiatehokkaan rakentamisen, etenkin puurakentamisen, kehittämiseen. Kohteen erittäin alhainen hiilijalanjälki on seurausta pienestä ostoenergian kulutuksesta, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisestä ja materiaalivalinnoista.

Energialähteenä Vantaan Kivistössä käytetään kaukolämmön lisäksi uusiutuvaa aurinkolämpöä, jota hyödynnetään käyttöveden lämmittämiseksi. Kohde rakennetaan MERA-tekniikalla, jolla rakenteille saadaan hyvä energiatehokkuus. Rakennuksen rungossa on käytetty puumateriaaleja, jolloin runko on kevyt ja sen valmistaminen on vähäpäästöistä. Tämän avulla rakenteiden päästöt 50 vuoden käyttöiällä ovat alhaiset.

Ville Miettinen

 

Katso kilpailun voittajien edustajien haastattelu kunta.tv:stä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *