Puuenergian taloudellinen hyöty jää Oulun alueelle, kun valtaosa polttoaineesta haetaan lähiseudulta.

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksilla on käytetty puuta sähkön ja lämmön tuotantoon viimeisen 12 kuukauden aikana ennätyksellisesti yksi terawattitunti eli miljardi kilowattituntia.

Uusiutuvan energian osuus on noussut yli 38 prosenttiin kokonaispolttoaineesta. Samalla Toppilassa on saavutettu kansallinen 38 prosentin tavoite uusiutuvan energian määrässä hyvissä ajoin ennen vuotta 2020.
 
– Puulla lämpiää 50 000 ihmisen koti, ja puusta tuotettu sähkö riittää 100 000 ihmisen käyttösähköksi.  Tämä on suuruusluokaltaan Suomen ennätys kaupunkia lämmittävässä voimalaitoksessa, polttoainejohtaja Pertti Vanhala Oulun Energiasta kertoo.
 
Polttoaineena käytettävä puu on energiantuotantoon tarkoitettua metsähaketta ja sahoilla syntyvää sahanpurua ja kuorta. Toppilan erikoisuutena kansallisessa vertailussa on se, että suuri osa puusta tulee nuorista kasvatusmetsistä. Oulun Energian energiapuun käytön ansiosta maakunnassa hoidetaan nuoria kasvatusmetsiä parempaan kasvukuntoon noin 6 000 hehtaaria vuodessa.
  
Yhden terawattitunnin puuenergiamäärään pääseminen vaatii noin 10 000 rekkakuormallista polttoainetta. Suurin osa puusta tuodaan sadan kilometrin säteeltä Oulusta, ja taloudellinen hyöty jää omalle alueelle. Puuenergia tuo vuosittain noin 20 miljoonan euron tulovirran polttoaineen toimittajille, urakoitsijoille, hakeyrittäjille, metsänomistajille, autoilijoille ja metsäkoneen kuljettajille.

Hiili uhkaa lähienergian kilpailukykyä
 
Konsulttiyhtiö Pöyryn Bioenergia ry:lle tekemän selvityksen mukaan kivihiili on pahin uhkaaja kansallisen lähienergian, metsä- ja turve-energian, kilpailukyvylle. Laajassa selvityksessä käy hyvin myös selväksi, miten kivihiilen maahantuonti heikentää kansallista vaihtotasetta kotimaisen lähienergian kustannuksella.

Pertti Vanhala muistuttaa kuitenkin, että metsähakesähkön kilpailukykyä heikentäneet muutokset vaikeuttavat osaltaan energian tuottamista lähiseudun raaka-aineista.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *