Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy tarjoaa omakotitalojen asukkaille ympäristöystävällisempää ja helpompaa jätteidenkierrätystä. Monilokerokeräyksen piiriin kuuluu tällä hetkellä noin 950 taloutta.

Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy, IUJ vastaa ensimmäisestä kunnallisesti järjestetystä monilokeroisesta jätekeräyksestä Suomessa. Astioiden tyhjennys ja jätekuljetus on ulkoistettu kilpailutuksen kautta HFT Network Oy:lle, joka kiertelee erikoisvalmisteisella keräysautolla IUJ:n omistajien, Askolan, Loviisan, Pornaisten, Porvoon ja Sipoon omakotitaloalueilla.
– Kun ideamme monilokerokeräyksestä voitti Tekesin ja Kuntaliiton innovaatiopalkinnon vuonna 2010, päätimme kokeilla sitä myös käytännössä, kertoo palvelupäällikkö Tuija Klaus IUJ:stä.
Ensin monilokerokeräystä testattiin pientaloalueella Sipoossa vuoden ajan. Aalto-yliopiston tutkimus, joka oli osa kehityshanketta, osoitti lajittelun lisääntyneen testissä. Samalla suurin osa asiakkaista kertoi olevansa hyvin tyytyväisiä monilokerokeräykseen. Se osoittautui myös ekopisteiden käyttöä ympäristöystävällisemmäksi. Tulosten perusteella IUJ päätti käynnistää keräyksen normaalina palvelutoimintana alueellaan.
– Lähdimme hakemaan tulevaisuuden kierrätysmuotoa. Haluamme nähdä, saammeko kierrätyksen lisääntymään ja millaisia ympäristövaikutuksia tällä menetelmällä on koko alueella. Ensimmäisen toimintavuoden aikana keräämme mahdollisimman paljon palautetta, joka voi koskea esimerkiksi lokeroiden kokoa ja jätelajeja.
 
Kustannusten kaksinkertaistuminen ei pelota

– IUJ:n iso asiakasmäärä kunnallisena toimijana on etu, kun uutta keräystapaa tarjotaan. Taloudet voivat kuitenkin valita vapaasti tavallisen ja monilokerokeräyksen välillä, Klaus sanoo.
Keräyskaluston ja tyhjennyksen kustannukset ovat tavalliseen sekajätteen keräykseen nähden noin kaksinkertaiset. Yritys on luvannut monilokerokeräyksen asiakkailleen sillä ehdolla, että vähintään kymmenen palvelua käyttävää taloutta sijaitsee lähekkäin tai että matka pääreitiltä jäteastialle on enintään kolme kilometriä.
– Jos kokemukset ovat hyviä, seuraava askeleemme on laajentaa toimintaa ja houkutella lisää asiakkaita hintapolitiikalla.
IUJ:n uuteen keräystapaan on käyty tutustumassa useista kunnista. Klaus ennustaa, että kymmenessä vuodessa monilokerokeräyksestä tulee laajaa palvelua. Muutamat koulut ja päiväkodit ovat jo kysyneet monilokeroastiaa pedagogiseen käyttöön. Lokerot houkuttelevat tulevia kierrättäjiä jännittävään jätepeliin, jossa oikein lajitelleet palkitaan.
 
Lue lisää torstaina 10.10. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *