Helsingin seudulla arvostetaan joukkoliikenteen luotettavuutta ja tarjontaa enemmän kuin muissa BEST-tutkimuksen eurooppalaisissa kaupungeissa.

Helsingin seudun joukkoliikenne on arvioitu neljännen kerran peräkkäin parhaaksi eurooppalaisten kaupunkien BEST-tutkimuksessa. 

HSL-alueen asukkaista 77 prosenttia on tyytyväisiä joukkoliikenteeseen. Hieman alemman kokonaisarvosanan saivat Geneve (72 % tyytyväisiä), Tukholma (71 %) ja Wien (67 %). Oslossa tyytyväisten osuus jäi 59 prosenttiin ja Kööpenhaminassa 53 prosenttiin.

HSL alueella joukkoliikennettä pidetään huomattavasti luotettavampana kuin muissa BEST-kaupungeissa: meillä luotettavuuteen tyytyväisten osuus on 77 prosenttia, muualla keskimäärin 54 prosenttia. HSL-alueen asukkaiden luottamus joukkoliikenteeseen lisääntyi selvästi viime vuodesta, jolloin tyytyväisiä oli 65 prosenttia.

– Joukkoliikenteen luotettavuus on parin viime vuoden aikana ilahduttavasti parantunut, kun muun muassa varautumista talven hankalimpiin kelioloihin on kehitetty. Tämä näkyy BEST-tutkimuksen lisäksi HSL:n tuoreessa asiakastyytyväisyystutkimuksessa, jossa etenkin lähijuna- ja raitioliikenteen luotettavuus sai aikaisempaa paremmat arvosanat, HSL:n operatiivisten tutkimusten ryhmäpäällikkö Antti Vuorela sanoo.

HSL-alueen asukkaat olivat muuta kilpailukaupunkeja tyytyväisempiä myös joukkoliikenteen tarjontaan ja rahalle saadulle vastineelle. Tiedottaminen pysäkeillä sekä häiriötilanteissa saa meillä enemmän kritiikkiä kuin muissa kaupungeissa. 

Helsinki on ollut mukana BEST-tutkimuksessa (Benchmarking European Service of Public Transport) vuodesta 2000 alkaen ja tutkimusta on tehty kaikissa HSL-jäsenkunnissa vuodesta 2010. Helsingin seudulla tutkimukseen haastateltiin noin 1 700 asukasta.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *