Tavoitteena on saada toiminta käynnistymään vuoden 2015 aikana.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY selvittää mahdollisuuksia muuttaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus resurssitehokkaaksi ekoteollisuuspuistoksi. Visiona on materiaalikierrätykseen perustuvien toimintojen keskittymä, jossa yritykset tekisivät yhteistyötä HSY:n kanssa.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta muuttuu oleellisesti, kun sekajätteen käsittely siirtyy Vantaan Energian jätevoimalaan vuonna 2014 ja biohajoavan sekä muun orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan vuonna 2016.

HSY:n vision mukaan alueelle voisi syntyä yritysten välisiin symbiooseihin perustuvaa innovatiivista ja resurssitehokasta yritystoimintaa. Jätteiden hyötykäyttöön ja materiaalitehokkuuden optimointiin pohjautuvien ratkaisujen kautta Ämmässuon-Kulmakorven alueesta on mahdollista muodostaa merkittävä alusta suomalaiselle teollisuudelle muun muassa puhtaan teknologian alalla. 

HSY on lisäämässä alueen jo entisestään laajaa uusiutuvan energian tuotantoa, mikä mahdollistaa alueellisen energiaomavaraisuuden pitkälle tulevaisuuteen.

– Olemme kartoittaneet lähtötilannetta ja miettineet tulevaisuutta yhteistyössä VTT:n ja Sitran kanssa. Tänä syksynä pidämme vielä työpajoja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja hiomme suunnitelmaa. Ensi vuoden aikana toivomme solmivamme yhteistyösopimuksia ja tavoitteena on saada toiminta käynnistymään vuoden 2015 aikana, kertoi jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

HSY:n nykyisistä toiminnoista alueelle jää kaatopaikkakaasua käyttävä kaasuvoimala, kompostointilaitos, Sortti-asema asukkaiden pienjätteille sekä jätevoimalan tuhkan ja kuonan vastaanottoalue. Rakenteilla on lisäksi biojätteellä toimiva mädätyslaitos, joka valmistuu vuoden 2014 lopussa.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *