Rakennusalalla eletään kovia aikoja ensi vuonna. Irtisanomiset lisääntyvät selvästi ja kapasiteettia on tilaajille vapaana, viestitti Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti Kuntatalolla tiistaina.

Pipatti puhui rakennusalan toimijoiden ja Kuntaliiton yhdessä laatimia kiinteistöjen elinkaarihankkeita käsitelleessä seminaarissa. Hänen mukaansa talonrakentaminen on nyt yhtä vaisua kuin 90-luvun laman jälkeen 1996-97. Infrahankkeiden osalta ollaan kolmanneksi alimmalla tasolla 70-luvun lopun öljykriisin ja 90-luvun alkupuolen lamavuosien jälkeen. Kasvua tyrehdyttävät voimakkaasti poliittiset päätökset, joissa turvaudutaan veronkorotuksiin.
– Hukumme veroihin. Näin ei voi jatkua. Erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön pitkään jatkunut menoja lisäävä toimintatapa on saatava loppumaan. Nyt valtio vain siirtää omien säästöjensä myötä kustannusvastuun kunnille.
Vain korjausrakentaminen kasvaa edelleen. Suomessa korjausrakentaminen edustaa nyt noin puolta koko talonrakennusalan liikevaihdosta, kun se Euroopassa on yleisesti kaksi kolmannesta.
 
Tarmo Pipatti pitää elinkaarihankkeita hyvänä tapana tuoda kiinteistöjen kustannukset näkyviin ja saada korjausvelka kuriin.
– Kunnissa teknisen sektorin edustajat ovat liian kilttejä, kun rahoista taistellaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen tilakustannukset saadaan elinkaarihankkeissa paremmin läpinäkyviksi. Sillä toimialat voidaan saada ruotuun.
Pipatti puolustaa toimintojen keskittämistä suuriin yksiköihin ja viittaa Granlund Oy:n tuoreisiin selvityksiin, joissa todetaan erityisesti opetustoiminnan keskittämisellä päästävän valtakunnan tasolla vuosittain lähes miljardin euron säästöihin kiinteistökuluissa. Tällä voidaan turvata laadukasta opetusta harvemmissa kiinteistöissä.
Kuntaliitto on yhdessä Raklin, RT:n, Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin sekä kuntien ja rakennusalan yritysten edustajien kanssa laatinut toimitilojen elinkaarihankkeita koskevat asiakirjamallit yleiseen käyttöön. Ne julkaistaan Kuntaliiton verkkosivuilla lokakuun aikana.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *