Onnettomuustutkintakeskus suosittaa tarkastus- ja korjaustoimien tekemistä ja hyvien käytäntöjen määrittämistä turvallisuuden parantamiseksi.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) suosittaa, että ympäristöministeriön ja Liikenneviraston tulisi yhdessä kuntien kanssa kartoittaa vetymurtumalle alttiit rakenteet ja huolehtia, että niiden turvallisuudesta vastaavat tahot tekevät tarvittavat tarkastus- ja korjaustoimet.

Jänneterästen alttius vetymurtumalle on tunnistettu useissa EU-maissa, ja vetymurtuman tunnistamiseksi on tehty paljon töitä.

OTKES muistuttaa, että rakenteiden turvallisuuteen liittyvien havaintojen levittämiseksi tulisi olla käytännöt. Keskus oli suosittanut tällaisia käytäntöjä ympäristöminiteriölle jo Järvenpään urheiluhallin katon romahduksen tutkintaselostuksessa 2010.

Lisäksi OTKES suosittaa, että perustiedot Suomessa olevista vesitorneista tulisi koota yhteen, mikä mahdollistaisi kohdennetun viestimisen vesitornien asianmukaisesta kunnossapidosta, turvallisuudesta, hyvistä käytännöistä, teknisistä ongelmista ja niiden ratkaisuista.

Suositusten taustalla on viime marraskuussa Jyväskylän Kangasvuoressa sortuneen vesitornin tapaus. Tutkinta Kangasvuoren vesitornin sortumisesta valmistui tänään.

Vesitorni sortui, koska sen säilöosan alareunassa ollut suuri rengasmainen palkki jännepunoksineen katkesi.
 
Vesitorni oli rakennettu vuonna 1976 ja sen rakentamisessa oli käytetty jännemenetelmää, jonka pitkäaikaiskestävyydestä ei ollut tietoja. Menetelmässä käytettiin lujista teräksistä koostuvia suuria jälkijännitettyjä jännepunoksia. Onnettomuuden syynä oli teräsbetonisen palkin katkeaminen, joka syntyi viivästyneen vetymurtuman myötä. Vetymurtuma tässä tapauksessa todennäköisesti syntyi, kun jänneteräksiin pääsi ruostumista aiheuttavaa sadevettä.

Onnettomuuslautakunnan mukaan jännitettyjen teräsnippujen injektointi ei ollut täysin onnistunut sortuneessa vesitornissa, mikä myötävaikutti vaurion syntymiseen.

Kangasvuoren vesitornin sortumisen tutkintaselostus (pdf)

OTKESin asiakasraportti jänneterästen tutkinnasta (pdf)

 

Aiheesta aiemmin kuntatekniikka.fi -uutisissa

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *