HSY:n puhdistamoiden yhteenlaskettu tulovirtaama kasvoi edellisestä vuodesta 9,4 prosenttia. Vuosi 2012 oli poikkeuksellisen sateinen, minkä vuoksi käsitelty jätevesimäärä oli aikaisempia vuosia selvästi suurempi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY puhdistaa yli miljoonan asukkaan jätevedet kahdella Suomen suurimmalla jätevedenpuhdistamolla: Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Suomenojalla. Puhdistamoiden toiminta vaikuttaa merkittävästi pääkaupunkiseudulta tulevaan Itämeren ympäristökuormitukseen.

– Huomioimme Helsingin seudun väestömäärän kasvun investoinneissamme. Lisääntyviin jätevesimääriin varaudutaan HSY:n molempien puhdistamoiden viemäröintialueilla. Olemme parhaillaan rakentamassa Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon 9. puhdistuslinjaa, joka valmistuu kesällä 2014. Myös Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentamishanke etenee suunnitellusti. Puhdistamo valmistuu vuonna 2020, kertoo toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

 
Puhdistamoiden typpikuormitus mereen lisääntyi 18,2 prosenttia ja fosforikuormitus 22,2, prosenttia vuoteen 2011 verrattuna, vaikka puhdistustulos onnistuttiin säilyttämään erinomaisella tasolla. Typen ja fosforin osalta ei saavutettu HSY:n sisäistä, lupaehtoja tiukempaa tavoitetasoa kuten vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistuksen typpikuormitus Itämereen oli vuonna 2012 yhteensä 1 234 tonnia (v. 2011 1043 tonnia) ja fosforikuormitus yhteensä 38 tonnia (v. 2011 31 tonnia).

Puhdistustulokset selviävät Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2012 –raportista. HSY:n jätevedenpuhdistamoiden toimintaa kehitetään jatkuvasti puhdistusprosessia tehostamalla, energiatehokkuutta parantamalla sekä uusituvan energian tuotantoa lisäämällä.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *