Kuntaliiton kyselyn mukaan neljä viidestä kunnanjohtajasta on sitä mieltä, että kunnan tai kuntakonsernin työntekijä ei voi toimia kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Yli 90 % Kuntaliiton kyselyyn vastanneista kuntajohtajista katsoo, että kuntien tytäryhtiöiden hallitusten kokoonpanoissa monipuolinen osaaminen on tärkeämpää kuin poliittinen edustavuus.

Kyselyyn vastanneet kuntajohtajat pitävät tärkeimpänä, että kuntien tytäryhtiöiden hallitusten jäsenet olisivat perehtyneitä sekä johdettavan yhtiön toimialaan että liiketoiminnan periaatteisiin.
 
– Yhtiöiden hallitusten jäsenten kelpoisuudesta on käytävä avointa julkista keskustelua. Kuntalakia ollaan paraillaan uudistamassa, joten mahdolliset uudet säännökset koskien kuntakonsernien johtamista voidaan ottaa huomioon uudessa kuntalaissa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kuntajohtajapäivillä Espoossa torstaina.
 
– Ammatillinen osaaminen ja poliittinen edustavuus eivät kumminkaan ole automaattisesti toistensa vastakohtia, vaan on mietittävä miten oikea osaaminen löytyy eri puolueiden edustajista. Mikäli hallitusten jäsenillä ei ole mitään poliittista kytkentää, saattaa se merkitä johtamisen luottamuksen ja uskottavuuden menetystä.
 
Kuntajohtajien sekä valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajien näkemyksiä kuntajohtamisen kehittämisestä kartoitettiin elokuun alussa toteutetussa kyselyssä. Kuntaliitto hyödyntää kyselyn tuloksia osallistuessaan kuntalain valmistelutyöhön. Tämä oli toinen Kuntaliiton toteuttama kysely, jonka avulla selvitettiin näkemyksiä kuntalain valmistelua varten.
 
Kyselyyn vastasi yhteensä 150 kuntajohtajaa sekä 311 valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa. Suomessa on 320 kuntaa.
 

Kysely kuntajohtamisen kehittämisestä Kuntaliiton sivuilla (Powerpoint)

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *