Rakentaminen supistuu jo viidennen peräkkäisen vuosineljänneksen aikana.

Rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 2–4 prosenttia, ennustaa Rakennusteollisuus RT.

Rakentaminen on supistunut jo viiden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana. Uudisrakentaminen on ollut laskussa puolitoista vuotta eikä muutosta parempaan ole luvassa.

Vielä tämän vuoden keväällä Rakennusteollisuus RT ennusti rakentamisen kääntyvän kasvuun vuonna 2014, mutta nyt sen uskotaan vähenevän ensi vuonna. Syynä ovat lisääntynyt epävarmuus ja heikentyneet talousnäkymät, minkä vuoksi yksityiset investoinnit niin teollisuuden kuin kaupankin rakentamiseen vähenevät.

Myös julkisella sektorilla investoinnit ovat tiukassa. Infrarakentamisessa muutamat suuret hankkeet ylläpitävät kokonaisvolyymiä, mutta varsinkin pk-yrityksillä on pulaa pienemmistä hankkeista.

– Työllisyyden ja kotimaisen kysynnän kannattelemiseksi nyt olisi otollinen hetki vauhdittaa rakentamista. Elvytystoimet tasaisivat notkahdusta, joka muuten on edessä, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Pipatin mukaan tukitoimia kannattaisi suunnata rakentamisen ohella myös kilpailukykyä edistäviin kohteisiin, kuten vientiä palveleviin väyliin ja kasvukeskusten asuntorakentamiseen työvoiman liikkuvuuden mahdollistamiseksi.

Rakennusteollisuus RT julkaisee syksyn suhdannekatsauksensa 22. lokakuuta 2013.

Rakentamisen suhdannekuvaajat elokuussa (pdf)

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *