Kaukojäähdytyksen suosio kasvaa voimakkaasti. Varastointi auttaa jäähdytyksen päivittäisissä suurissa kysynnän vaihteluissa.

Esplanadin puiston alle Helsinkiin on valmistumassa 25 miljoonan litran energiavarasto.

Maanalaiset energiavarastot säilövät öisin jäähdytysenergiaa, joka voidaan ottaa hyötykäyttöön päivisin, kun jäähdytystä tarvitaan eniten. Ensimmäinen, 11 miljoonan litran suuruinen, varasto otettiin käyttöön viime vuonna Pasilassa.

Liikehuoneistojen, hotellien, kauppakeskusten ja konesalien jäähdyttämisen lisäksi myös asuinkiinteistöt viilenevät Helsingissä yhä useammin kaukojäähdytyksellä. Uusiin kaupunginosiin, kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan, rakennetaan perinteisen infrarakentamisen yhteydessä kattava kaukojäähdytysjärjestelmä.

Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja kasvaa nopeimmin Euroopassa. Kaukojäähdytyksen vuorokautinen kysyntä ylitti 1 000 MWh kesäkuun alun hellepäivien aikana. Tämä ennätys tultaneen ylittämään kuluvan kesän aikana vielä useaan otteeseen.

Kaukojäähdytys tuotetaan Helsingissä 80-prosenttisesti energialähteistä, jotka muuten jäisivät hyödyntämättä, esimerkiksi kylmästä merivedestä. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *