Kuntalaisia osallistetaan kehitystyöhön mm. 3D-virtuaalilaboratoriossa.

Oulun Hiukkavaarasta halutaan tiivis ja kaupunkimainen, mutta kuitenkin luonnonläheinen, aidosti uudentyyppinen asuinalue, selviää kuntalaisille tehdyistä kyselyistä.

Suuria marketteja ja lähiöpubeja sen sijaan ei Hiukkavaaraan toivota. Koulut ehdotettiin rakennettavaksi muunneltavista elementeistä. Vuodenajat tulisi kuntalaisten mielestä huomioida jo suunnitteluvaiheessa esimerkiksi lumen varastoinnin suhteen. Asukkaat haluaisivat säilyttää alueen historian armeijahenkisen Sotku-kahvilan ja teemaan sopivien tapahtumien muodossa.

Hiukkavaara-aiheiset kyselyt toteutettiin huhtikuun aikana PATIO-keskustelufoorumilla, ZEF-kyselytyökalulla ja UBI-näytöillä. Kyselyihin osallistui yhteensä yli 200 kuntalaista, jotka kertoivat mielipiteensä siitä, millainen on viihtyisä ja toimiva kaupunkiympäristö erityisesti talvisaikaan.

PATIO-verkkofoorumin käyttäjistä valittu testiryhmä tutustui myös Hiukkavaaran mallinnettuun kaavoitukseen ainutlaatuisessa tilaisuudessa Oulun ammattikorkeakoulun 3D-virtuaalilaboratorio CAVE:ssa.

Oulun kaupungin kehittämishankkeet (Hiukkavaara-hanke, INURDECO) toteuttivat kyselyt yhteistyössä käyttäjälähtöisiä menetelmiä kehittävän MAINIO-hankkeen kanssa. Kerätyt mielipiteet tukevat olemassa olevia suunnitelmia ja uusiakin ideoita löytyi jatkokehitettäväksi. Kyselyiden tarkemmat tulokset tullaan julkaisemaan Hiukkavaaran www-sivuilla.

Hiukkavaaran kehittämishankkeen koordinaattori Ari Saine näkee pilotoitujen osallistamismenetelmien käytön erittäin hyödylliseksi kaupunkisuunnittelun kannalta ja haluaakin, että vastaava prosessi toistetaan jatkossa suunnittelun eri vaiheissa. Kuntalaisilta kerätään jälleen mielipiteitä ja palautetta alueen kehittämistä koskien seuraavan vaiheen kyselyissä syksyn 2013 aikana.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *