Hankkeella toteutetaan ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaa.

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit yhdessä ovat päättäneet osallistumisesta Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on nostaa jälkiasennushissien rakentamisen määrä vaiheittain valtakunnallisella tasolla vähintään 500 kappaleen vuositasolle vuoteen 2017 mennessä.

Ympäristöministeriön, ARAn, Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy:n sekä kymmenen maakuntakeskuksen kaupunkien käynnistämän hankkeen keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Isännöintiliitto ja Suomen Kuntaliitto.

Tavoitteen saavuttamiseksi osallistuja-kaupungit perustavat maakuntakohtaisen hissityöryhmän, joka neuvoo hissiprojektin käynnistämisessä ja eteenpäin viemisessä. Erityisesti asunto-osakeyhtiötalot ovat hankkeen kohderyhmä.

Hanke toteuttaa ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tavoitteita. Hissin rakentaminen ja esteettömyyden lisääminen asuinrakennuksissa mahdollistavat monen ikääntyneen ihmisen asumisen kotonaan pitempään.

Vanhojen kerrostalojen suurin haaste on niiden hissittömyys tai jo olemassa olevien hissien pieni koko. Vuonna 2010 kolmikerroksisia tai sitä korkeampia hissittömiä kerrostaloja on koko maassa 18 800 ja hissittömiä porraskäytäviä noin 42 000.

Valtion vuoden 2013 talousarviossa on liikkumisesteen poistamisen avustamiseen varattu 2 miljoonaa euroa ja hissien rakentamisen avustamiseen 20 miljoonaa euroa.

Linkki: Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeen verkkosivut

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *