Pääkaupunkiseudulla oli kevään 2013 aikana pölyisiä päiviä saman verran kuin edellisenä keväänä mutta hiukkaspitoisuudet olivat korkeampia.

Hiukkaspitoisuudet pysyivät korkeina koko maaliskuun ajan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmanlaadun mittausasemilla. Hiukkaspitoisuudet olivat alhaisia etäällä liikenteestä olevilla HSY:n mittausasemilla, kuten Kallion urheilukentällä tai Vartiokylässä.

 

Suurin osa katupölystä on niin sanottuja hengitettäviä hiukkasia. Niille on asetettu vuosikausipitoisuuden raja-arvotaso, 50 μg/m3, joka saa ylittyä vuoden aikana korkeintaan 35 päivänä, jotta varsinainen raja-arvo ei ylity. Raja-arvotason ylittäviä pölyisiä päiviä kertyi pääkaupunkiseudulla eniten Kehä III:n varrella Vantaalla ja Leppävaarassa Espoossa. Helsingin keskustassa pölyisiä päiviä oli seitsemän. Varsinainen raja-arvo ei kuitenkaan vielä ylittynyt Helsingissä, Espoossa eikä Vantaalla.

 

Vaikka kadut kuivuivat aikaisin, yöpakkaset estivät katujen puhdistuksen. Yhtenäinen katupölykausi päättyi  22. huhtikuuta. Tämän jälkeen hiukkasten pitoisuudet ovat laskeneet ja hiukkasten raja-arvotaso on ylittynyt enää yksittäisinä päivinä. Paikoitellen kaduilla on vielä hienojakoista ainesta, ja hiukkaspitoisuudet voivat kohota kuivalla säällä.

 

Ilmanlaatua heikentävät myös muut saasteet. Sekä liikenteen päästöistä peräisin oleva typpidioksidi että pienhiukkaset heikensivät ilmanlaatua erityisesti maaliskuussa, koska sää oli kylmä ja heikkotuulinen. Vilkasliikenteisillä alueilla liikenteen pakokaasut ja katupöly yhdessä heikensivät ilmanlaadun ajoittain huonoksi, paikoitellen jopa erittäin huonoksi.

 

HSY seuraa ilmanlaatua 11 mittausasemalla eri puolilla pääkaupunkiseutua. Tämän hetkinen ilmanlaatutilanne selviää osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu. Tiedon huonosta ilmanlaadusta voi tilata myös suoraan puhelimeensa maksullisella Ilmanlaatuviesti-tekstiviestipalvelulla.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *