Suomen Kuntatekniikan yhdistys SKTY on valinnut vuoden 2013 kuntatekniikan saavutukseksi Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen. Kunniamaininnat saivat Vantaan kaupunki ja Oulun Jätehuolto -liikelaitos.

Valinnan perusteluissa todettiin, että Jyväskylän Valon kaupunki on vuosia kestänyt pitkäjänteinen projekti, joka on toteutettu uutta teknologiaa hyödyntäen. Katujen, siltojen, julkisten rakennusten ja ulkoalueiden valaistusta uusimalla ja kehittämällä on luotu energiatehokas kaupunkivalaistus. Se palvelee monipuolisesti kaupunkilaisia pimeään aikaan ja luo turvallisen ja viihtyisän kaupunkiympäristön.
 
Tuomaristoa viehätti erityisesti se, että Jyväskylä on ottanut brändikseen kuntatekniikan osa-alueen ja tekee itseään tunnetuksi Valon kaupunkina. Vuonna 2012 Jyväskylässä valmistui useita näyttäviä valaistuskohteita, muun muassa Äijälänsalmen silta, Kauppakatu, Moirislammen puisto, Oikokatu ja Korpilahden kirkko.
 
Tärkeä osa Valon kaupunki -hanketta on Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke, jonka tuloksena on muutamassa vuodessa onnistuttu pienentämään kaupungin ulkovalaistuksen energiankulutusta 40 prosenttia. Samalla kaupungin vuosittaisen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 1 665 tonnia.
 
SKTY on julkistanut vuodesta 1989 lähtien vuoden kuntatekniikan saavutuksen vuotuisten Kuntatekniikan Päivien yhteydessä. Kunnat tai yksityiset toimijat ovat voineet lähettää kilpailuun ehdotuksiaan, joita SKTY:n edustajalla vahvistettu lehdistöraati arvioi.

Valinnan tekivät tänä vuonna Rakennuslehden, Tekniikka & Talous -lehden, Tie & Liikenne -lehden sekä Kuntatekniikka-lehden ja Helsingin Sanomien edustajat. Palkinto ja kunniamaininnat julkistettiin perjantaina 17.5. Jyväskylässä. 

 

Kunniamaininnat Vantaalle ja Ouluun
 
Kunniamaininnan kilpailussa saivat Vantaan Vetokannas ja Oulun Jätehuollon Ruskon jätekeskuksen lajitteluareenan viherkatto. Vantaan Vetokannas -hankkeessa hyödynnetään muuten vajaakäytöllä olevaa aluetta, sorakuoppaa, virkistysalueena. Alue palvelee kaupunkilaisia ja Vetokannas on ollut suuressa suosiossa jo heti avaamisensa jälkeen. Hanke on huomionarvoinen myös siksi, että se on saanut alkunsa kaupunkilaisten aloitteesta.
 
Ruskon jätekeskuksen lajitteluareenan viherkatto edustaa uutta teknologiaa, jota ei ole Suomessa näin isossa hankkeessa sovellettu aiemmin. Viherkatto on innovatiivinen ratkaisu, jolla voi olla suuri merkitys tulevaisuudessa hulevesien hallinnassa. Hankkeen yhteydessä on tehty esimerkillistä tutkimusta, jota voidaan hyödyntää viherkattojen rakentamisessa tulevaisuudessa.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *