Korjaamisesta on tarkoitus luoda yhtenäinen prosessi, jonka kaikissa vaiheissa olisi mukana erikoisosaamista.

Vasta valmistunut suositus kosteus- ja homevaurioalan koulutuksen ja pätevöitymisen järjestämisestä loisi Suomeen uuden erikoistumisalan.

Suositus on yksi Kosteus- ja hometalkoiden suurimmista urakoista. Sitä oli laatimassa runsaat sata asiantuntijaa.

Arviolta 25 000 rakennusalan ammattilaista joutuu vuosittain tekemisiin kosteusvauriokorjausten kanssa. Erikoisosaamisen tarve kasvaa koko ajan rakennusten korjaustarpeen lisääntyessä ja kokeneiden ammattilaisten jäädessä eläkkeelle.

–  Kosteus- ja homevauriokorjaukset epäonnistuvat usein, koska alalta puuttuvat yhtenäinen koulutusjärjestelmä sekä toimijoiden pätevyysvaatimukset. Osaamisessa on puutteita koko ketjussa: kosteus- ja homeongelmien tutkimisessa, suunnittelussa, korjaamisessa ja työn valvonnassa, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen kertoo.

Talkoissa laadittu ehdotus tilanteen parantamiseksi on syntynyt valtionhallinnon ja korkeakoulujen sekä rakennusalan jäsenjärjestöjen ja koulutustahojen sekä pätevöityneiden yhteistyönä. Kaksivuotisesta, laajasta hankekokonaisuudesta on vastannut FT, rakennusinsinööri Helmi Kokotti Itä-Suomen yliopistosta.

– Kosteus- ja homevauriokorjaamisesta luotaisiin yhtenäinen prosessi, jossa olisi tarvittava erikoisosaaminen mukana kaikissa vaiheissa. Tämä edellyttää toimijoilta asiantuntemusta sekä rakennustekniikasta että sisäilmaympäristöstä. Näitä on toistaiseksi vain harvoin osattu yhdistää tuloksellisesti korjaushankkeissa, Helmi Kokotti sanoo.

Tavoitteena on myös luoda alalle johdonmukainen koulutuspolku ja pätevöitymisjärjestelmä, joka sisältää myös pätevien osaajien tietokannan.

– Näin palveluja tarvitsevien olisi jatkossa helppo löytää luotettava, ammattitaitoinen osaaja kutakin työtä tekemään, Kokotti linjaa.

Työryhmä ehdottaa, että asiantuntijoiden pätevyyksistä ja niiden rekisteröinnistä vastaisivat jatkossa Fise Oy ja VTT, joiden kanssa pätevyyksien myöntämisestä ja rekisteröinnistä on käyty keskusteluja käytännön toteutuksen tavoista.

Kosteusvauriokorjaajaksi voi jatkossa erikoistua talonrakentajan ammatti- tai erikoisammattitutkintoa suorittaessaan. Ammattitutkinnon valmistelu on käynnissä Opetushallituksessa, mutta erikoisammattitutkinnon perusteet valmistuivat jo 2011.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *