Huomattava osa Jyväskylässä lähivuosina rakennettavista kerrostaloalueista on kaavoitettu kumppanuusmallilla. Malli on räätälöity omiin tarpeisiin toimivaksi työkaluksi, jonka avulla saadaan nopea kaavaprosessi ja laadukas kaupunkikuva.

Kumppanuuskaavoitusmenettely on erityisen toimiva malli kaupungin omistamissa kohteissa, joihin liittyy suojelu- tai purkuvelvoitteita. Hankkeen koosta riippuen siinä voi olla useampiakin toteuttajia, jolloin kohteet saadaan rakentumaan ripeällä tahdilla.
 
Kumppanuuskaavoitus vaatii kaupungilta jämäkkää ohjausta, yhteisesti sovitut tavoitteet kaupungin ja toteuttajien kanssa sekä hyvän arkkitehtisuunnittelijan. Mukana olevilta rakennusliikkeiltä vaaditaan sitoutumista ja osallistumista suunnittelukustannuksiin. Suunnittelijavalinnoista tulee keskustella avoimesti ja päätös tehdään kaupungin ja toteuttajien kanssa yhteistyössä.
 
Palokunnanmäki uudistuu ripeästi
 
Palokunnanmäen asemakaavanmuutos käynnistyi kesällä 2010, ja nyt kahden ja puolen vuoden kuluttua keväällä 2013 vanha paloasema on jo purettu ja alueen rakentaminen käynnissä. Kaupunkirakenteessa keskeisellä paikalla sijaitseva vanhan paloaseman tontti on hyvä täydennysrakentamiskohde. Se sijaitsee joukkoliikenneyhteyksien ja palveluiden äärellä ja muodostaa tulevaisuudessa kaupunkikuvallisesti korkealaatuisen yhtenäisen korttelikokonaisuuden.
 
Tavoitteena on ollut, että alueen asuntokanta on monimuotoista omistusasumisesta vuokra-asumiseen. Kaupungin näkökulmasta on tärkeää, että mukaan saatiin kaupungin oma vuokrataloyhtiö Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy rakentamaan vuokra-asuntoja. Muita toteuttajia ovat NCC Rakennus Oy ja Lemminkäinen Talo Oy.
 
Palokunnanmäen malli vaatii yhteishenkeä
 
Palokunnanmäen hankekaavoitusmalli perustuu laaja-alaiseen yhteistyöhön ja edellyttää sitoutumista ja asennetta. Tässä kohteessa mukaan valitut rakennusliikkeet ja kaupungin vuokrataloyhtiö ovat tehneet keskenään toimivaa yhteistyötä. Hyvässä yhteishengessä on sovittu siitä, kuka saa rakentaa korkeat 12-kerroksiset kerrostalot, kuka Vesangantien varren värikkäät kerrostalot ja kuka pyöreän funkistyylisen
kulmarakennuksen.
 
Toteuttajat muodostivat alueesta yhden tontin. Siitä seurasi monenlaisia rasitteita ja sopimuksia, joita toimijat eivät kokeneet hankaliksi. Yhteinen maanalainen pysäköinti ja sen päällä oleva korttelin yhteispiha on myös vaatinut sopimisia ja neuvotteluita.
 
Kaupungin tehtävänä on ollut valita toteuttajat, vastata kaavan laadinnasta sekä ohjata ja vaatia toimivia ratkaisuja. Hanketta koordinoimaan perustettiin Palokunnanmäen ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana on  toiminut asemakaava-arkkitehti ja sihteerinä kohteen kaavasuunnittelija.
 
Kaavoittajien lisäksi mukana ovat olleet tonttipäällikkö ja maankäyttöteknikko vastaamassa sopimuksista ja velvoitteista kuten vanhan paloaseman purkamisesta. Myös rakennusvalvonnan kaupunkikuva-arkkitehti on osallistunut ohjausryhmään alusta alkaen. Tällä menettelyllä on voitu varmistaa arkkitehtuurin korkea laatu kaavasta rakennuslupa-asiakirjoihin ja toteutukseen.
 
Lue lisää keskiviikkona 8.5. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *